Θέατρο

Κριτική – «Παλαιστές» του Στρατή Καρρά στο θέατρο Πρόβα | Παιχνίδια εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου…

Κριτική – «Παλαιστές» του Στρατή Καρρά στο θέατρο Πρόβα | Παιχνίδια εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παύλος Θ. Κάγιος

Με μότο το “Ποιος άραγε θα τολμήσει ποτέ να σκοτώσει την ελπίδα για να εξοντώσει την εξουσία;” το θέατρο Πρόβα τολμά και παρουσιάζει ένα κλασικό ελληνικό έργο – τους «Παλαιστές» του Στρατή Καρά.

Αν η υπέρτατη ελπίδα συναντά τη ματαίωση της πραγματικότητας, το έργο του Στρατή Καρρά -είχε κάνει πρεμιέρα το 1970 με τους Παξινού-Μινωτή- «ερευνά» το ποιος είναι ο εξουσιαστής και ποιος ο εξουσιαζόμενος, ποιος ο θύτης και ποιο το θύμα, ποιος ο καταπιεστής και ποιος ο καταπιεζόμενος, ποιος ο απατεώνας και ποιο το κορόιδο. Μια επιλογή που τιμά τη 38χρονη διαδρομή της θεατρικής σκηνής Πρόβα η οποία συνεχίζει να ποιεί τέχνη σε μια ένδοξη αλλά άκρως υποβαθμισμένη τις τελευταίες δεκαετίες περιοχή, την Αχαρνών.

Και ομολογώ πως η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Παντελής Παπαδόπουλος «αιχμαλωτίζει» τον θεατή που την παρακολουθεί με κομμένη ανάσα. Και ερμηνεύεται υποδειγματικά ζωντανά από όλους τους ηθοποιούς βγάζοντας στη σκηνή τη μάταιη ελπίδα και αυταπάτη που κρύβουμε μέσα μας. Με πρώτους ανάμεσά τους, τον θυελλώδη Σωτήρη Τσόγκα και την τέλεια παραμυθιασμένη από τη μάταιη προσμονή του «θαύματος» Μαίρη Ραζή.

«Φέτος» λένε ο Σωτήρης Τσόγκας και η Μαίρη Ραζή, «στρέφουμε και πάλι την προσοχή μας στην νεοελληνική δραματουργία και συγκεκριμένα σ’ ένα «ξεχασμένο» αριστούργημα με διεθνή καριέρα παραστάσεων σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Πρόκειται για το έργο του Στρατή Καρρά «Οι Παλαιστές», που πραγματεύεται, με τρόπο μοναδικό και καταλυτικό, το διαχρονικό πρόβλημα του ανθρώπου μπροστά στην Εξουσία και την Ελευθερία.

Στη φέρουσα δραματουργική δομή του έργου δεν υπεισέρχονται ηθογραφικά στοιχεία και αυτός είναι ο λόγος που καθιστά το έργο αυτό υπέρ-τοπικό και υπέρ-χρονικό δηλαδή κλασσικό. Ένα έργο σύγχρονο, οικουμενικό». Και μας ιντριγκάρουν υπενθυμίζοντάς μας πως «Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Μη νομίζετε αυτό που δεν είναι»…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X