Fragilemag

Ο Μίλαν Κούντερα χτίζει γέφυρες με τη γενέτειρά του Τσεχία – Μια ιστορία που κρατά από την εποχή του “Ψυχρού Πολέμου”

Ο Μίλαν Κούντερα χτίζει γέφυρες με τη γενέτειρά του Τσεχία – Μια ιστορία που κρατά από την εποχή του “Ψυχρού Πολέμου”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Μίλαν Κούντερα αποδέχτηκε το βραβείο Φραντς Κάφκα της Τσεχικής Δημοκρατίας (που συνοδεύτηκε από το ποσό των 9.500 ευρώ). Το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο έρχεται μετά  την αποκατάσταση της υπηκοότητάς του πέρυσι, μετά από δεκαετίες εξορίας στο Παρίσι. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Vladimír Železný, δήλωσε ότι ο Κούντερα κέρδισε για την «εξαιρετική συμβολή του στον τσεχικό πολιτισμό» και για μια «εξαιρετική απάντηση» στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Σύμφωνα με τον Železný, όταν ο 91χρονος Κούντερα πληροφορήθηκε τηλεφωνικά το γεγονός, χαρούμενος αποδέχθηκε το βραβείο, κυρίως λόγω του θαυμασμού του για τον Κάφκα.

•Ο Κούντερα διώχθηκε για αντικομμουνιστικές δραστηριότητες από το τσεχοσλοβακικό κόμμα το 1950. Έγινε μια μισητή φιγούρα στις αρχές και τελικά κατέφυγε στη Γαλλία το 1975. Του αφαιρέθηκε η τσεχική υπηκοότητα το 1979 μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματός του “Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης”, στο οποίο περιέγραφε τον τότε Τσεχοσλοβάκο πρόεδρο Γκουστάβ Χιουσάκ ως «πρόεδρο της λήθης». Έγινε Γάλλος πολίτης το 1981.

Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του, όπως “Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι”, απαγορεύτηκαν στην πατρίδα του μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, ενώ το μυθιστόρημα “ Αθανασία” το 1988 ήταν το τελευταίο του μυθιστόρημα γραμμένο στην τσεχική γλώσσα…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X