Κοινωνία

Απίστευτο: Η μεγαλύτερη ελληνική λέξη αποτελείται από 172 γράμματα και είναι μία συνταγή

Απίστευτο: Η μεγαλύτερη ελληνική λέξη αποτελείται από 172 γράμματα και είναι μία συνταγή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εχετε σκεφτεί ποτέ ποια είναι η μεγαλύτερη ελληνική λέξη; Εντάξει, μη φανταστείτε ότι αυτή που καταγράφεται στα ρεκόρ είναι κάποια που λέγεται στην καθημερινότητά μας. Αντιθέτως, είναι άπαξ λεγόμενη και αποτελείται από 172 γράμματα. Να τονίσουμε ότι όλη αυτή η παράγραφός που διαβάζετε έχει 42.

Πρόκειται για μία λέξη του Αριστοφάνη που εμφανίζεται στην κωμωδία Εκκλησιάζουσες και ουσιαστικά αφορά την περιγραφή των γευμάτων του πρώτου συμποσίου του νέου καθεστώτος. Αντιγράφουμε παρακάτω:

Λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων

Η συγκεκριμένη λέξη αποτελεί ουσιαστικά μία συνταγή ενός πιάτου που περιείχε πάρα πολλά διαφορετικά υλικά και που ο Αριστοφάνης θέλησε να την περάσει στην ιστορία ως μία λέξη αποτελούμενη από 78 συλλαβές και 27 συνθετικά.

Τα συνθετικά αυτά είναι ουσιαστικά όλα τα είδη φαγητών που περιέχονται στο πιάτο. Ψάρια, κρεάτα, πουλερικά, σάλτσες και διαφόρων άλλων ειδών τρόφιμα (μέλι, πίτες κτλ). Αν θέλετε και τη μετάφραση σαν την παραδίδουμε παρακάτω. Είναι ελαφρώς μικρότερη ως λέξη.

πεταλιδογαλοσαλαχοχτάποδοξιδατοπιπερόμυαλομελότυροκοτσιφαγριοπερίστεροτσιχλοκοτόπουλαλαγοστιφάδοτηγανοψαρόφεταπετμεζοκολυμπάδεςλαλαγγίτες

Παρακάτω θα βρείτε μία πολύ φιλότιμη προσπάθεια αν διαβαστεί.

Από εκεί και πέρα, σε πιο γήινο επίπεδο, μπορεί κανείς να σκεφτεί διάφορες πολύ μεγάλες ελληνικές λέξεις, κάποιες εκ των οποίων μπορεί να χρησιμοποιούνται και στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, η περίφημη «σκουληκομυρμηγκότρυπα» η οποία αποτελείται από ένα σύνολο 21 γραμμάτων.

Υπάρχει επίσης ο τύπος «αλληλοεξουδερωνόντουσαν»ο οποίος στο γ’ πληθυντικό του παρατατικού φτάνει τα 23 γράμματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X