Βιβλίο

Ο εξάντας της ζωής μας από τον Μιχάλη Βασιλάκη

Ο εξάντας της ζωής μας από τον Μιχάλη Βασιλάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν έγραψε  μόνο πολλά αλλά και τα κατάλαβε βαθιά. Αγωνίστηκε  ν’ αλλάξουμε, όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και τον μικρόκοσμο γύρω μας και τον εαυτό μας .
Μιχάλης Βασιλάκης. Γεννήθηκε άνοιξη(21/04/1947) στο Καστέλι Φουρνής Λασιθίου Κρήτης. Γιός φτωχής αγροτικής οικογένειας , της Μαρίας Περάκη και του Μανώλη Βασιλάκη-Δεσποτάκη. Ήταν το δεύτερο παιδί  της οικογένειας μετά τον Γιάννη και ακολουθούσαν ο Γιώργης και η Κατερίνα.
Γέννημα  της άνοιξης, λοιπόν, του χωριού των δασκάλων, των καθηγητών,  των σπουδαγμένων γενικώς  και των ανθισμένων αμυγδαλιών. Ένα φτωχό χωριό με υψόμετρο, μα, όπως οι ανθισμένες αμυγδαλιές του ευδοκιμούσαν στα γύρω βουνά εκείνη την εποχή δίνοντας φανταστική όψη τον καιρό της ανθοφορίας, έτσι και τις ψυχές των ανθρώπων του δεν τις  μαράζωνε η φτώχεια και οι
στερήσεις που περίσσευαν. Τις πολέμαγαν με πείσμα και αξιοσημείωτη θέληση.

Σπούδασε φυσικός στο πανεπιστήμιο της Πάτρας απ’ όπου αποφοίτησε  το 1971.Οι ιδέες της αριστεράς και η γνωσιοθεωρία του  μαρξισμού άρχισαν να τον συγκινούν απ’ τα γυμνασιακά του χρόνια ,όπου διάβαζε ασταμάτητα ό,τι του έπεφτε στο χέρι. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε σ’ αυτό και  η γνωριμία του ένα καλοκαίρι με τη συγχωριανή του Φουρνιώτισα, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, την ΕΠΟΝίτισσα που
έγραψε τον ύμνο του ΕΛΑΣ και αμέτρητα άλλα ποιήματα και γραφτά για την αντίσταση και την ελευθερία.

Αυτή η διαδρομή ζωής απ’ τα μικράτα του, η δύσκολη, η γεμάτη στέρηση, αλλά και γεμάτη αγάπη από την οικογένειά του και θέληση για ζωή, ήταν νήμα και οδηγός σ’ όλες του τις επιλογές μέχρι το τέλος. Εντάχθηκε στην αριστερά σαν έτοιμος από καιρό χωρίς βεβαιότητες  και
δογματισμούς  αλλά γεμάτος αναζητήσεις. Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά σαν φοιτητής και αργότερα σαν διδάσκων στο χώρο του Πανεπιστήμιου.

Στη συνέχεια οργανώθηκε στο ΚΚΕ και το καλοκαίρι του 1980 έγινε γραμματέας της Κ.Ο. Πάτρας του ΚΚΕ μέχρι το 1985 που αποχώρησε και μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία της οργάνωσης της Πάτρας ίδρυσε  την πολιτική
συλλογικότητα του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού  Μετώπου.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο στην έδρα της Φυσικής απ’ το 1974   μέχρι το 1982 που παραιτήθηκε επειδή ήταν γραμματέας της οργάνωσης ΚΚΕ στην Πάτρα«το‘82 παραιτήθηκα, δίδασκα  στο Πανεπιστήμιο, τώρα είμαι οικοδόμος. Θα έλεγαν ότι είμαι τεμπέλης, αν παρέμενα στη θέση μου» δήλωσε ο ίδιος στην κατάθεσή  του στο εφετείο της Λάρισας.

Στη συνέχεια έκανε διάφορα επαγγέλματα όπως  εργάτης μεταφορών, οικοδόμος, υπάλληλος σε βενζινάδικο, ωρομίσθιος καθηγητής στις σχολές του ΟΑΕΔ, καθηγητής στο λύκειο Σάμης στην Κεφαλονιά.
Έζησε μαζί με την Ουρανία Μπίρμπα από το 1985 και απόκτησαν μια
μονάκριβη κόρη την Μαρία.
Έφυγε ξαφνικά στις 18 Φλεβάρη του 2020.

Και την Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 8 το βράδυ παρουσιάζεται το βιβλίο του “Ο εξάντας της ζωής μας” στον Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην Πάτρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X