Πολιτική

Πρόταση εξεταστικής για τη «χρεοκοπία του 2010» κατέθεσε ο Βαρουφάκης – Τον στηρίζει και ο Βελόπουλος

Πρόταση εξεταστικής για τη «χρεοκοπία του 2010» κατέθεσε ο Βαρουφάκης – Τον στηρίζει και ο Βελόπουλος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τη συνυπογραφή όλων των κομμάτων στο αίτημά του για σύγκληση εξεταστικής επιτροπής, που θα ανοίξει τον φάκελο της «χρεοκοπίας» και των μνημονίων, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όσο δεν ανοίγει ο φάκελος αυτός, «η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κοινωνίας μας» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ανακοινώνοντας – στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του κρατικού προϋπολογισμού – την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια και τις πράξεις, από τη μεταπολίτευση και πέρα, που οδήγησαν στη «χρεοκοπία του 2010».

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση κανενός. Στόχος της επιτροπής, που προτείνουμε είναι η καταγραφή, πάνω στη βάση επιστημονικά ελεγμένων στοιχείων, όλων των απόψεων για τα αίτια και τις πράξεις που οδήγησαν τη χώρα και το λαό, στη χρεοκοπία των τραπεζών, του ιδιωτικού τομέα, μεγάλο μέρος των νοικοκυριών, στα μνημόνια».

«Είναι ιερό καθήκον της Βουλής, όπως οι προκάτοχοι μας άνοιξαν τον φάκελο της Κύπρου, και εμείς να ανοίξουμε τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων», είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25. Εξηγώντας «γιατί τώρα», είπε: «Επειδή η οικονομική πανδημία στέλνει το εθνικό μας εισόδημά μας χαμηλότερα από εκεί που ήταν, σε οποιαδήποτε στιγμή των πέτρινων χρόνων της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το χρέος είναι υψηλότερο από ποτέ. Επειδή κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς να βασίζεται στην κατανόηση της εθνικής καταστροφής που χτύπησε τη χώρα το 2010».

Τόνισε επίσης ότι «πέραν των διαφωνιών μας, έχουμε υποχρέωση απέναντι στο λαό, να προσυπογράψουμε, ώστε αυτή η Βουλή, να αφήσει έναν προσβάσιμο φάκελο στις επόμενες γενιές, για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, αλλιώς θα είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα που περιέγραψε ο Όργουελ: Το παρελθόν διεγράφη, η διαγραφή ξεχάστηκε, το ψέμα έγινε αλήθεια».

Σημειώνεται ότι το αίτημα για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής απαιτεί τις υπογραφές 10 βουλευτών, ενώ για τη συζήτηση του αιτήματος στην Ολομέλεια απαιτούνται 50 υπογραφές. Πέραν των εννέα βουλευτών του ΜέΡΑ25 που συνυπογράφουν το αίτημα, ήδη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνυπογράψει το αίτημα.

Προυπολογισμός 2021 – Τσίπρας για Μητσοτάκη: Κυβερνάει την Ελλάδα ή το Λουξεμβούργο;

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X