Θέμα

Πρωτοχρονιά – Lockdown: Τα μέτρα για τη σημερινή ημέρα -Μπλόκα στους δρόμους

Πρωτοχρονιά – Lockdown: Τα μέτρα για τη σημερινή ημέρα -Μπλόκα στους δρόμους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μπλόκα σε δρόμους -Μία διαφορετική Πρωτοχρονιά απ’ όλες τις άλλες έκανε φέτος ο κόσμος, αφού αναγκάστηκε να γιορτάσει τον ερχομό του νέου έτους  από το σπίτι του.

Μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας έκαναν οι αστυνομικοί από νωρίς και το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Συνολικά πάνω από 35 συνεργεία είχαν στήσει μπλόκα σε κεντρικά σημεία προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν παραβάτες των μέτρων του lockdown που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Στην πραγματικότητα, 10.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για να εντοπίσουν κάθε παράβαση, και στο πρωτοχρονιάτικο μεσημεριανό τραπέζι, καθώς απαγορεύεται ο συνωστισμός και η συμμετοχή άνω των 9 ατόμων.

Εορταστικά ρεβεγιόν με περιορισμούς

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, το μέγιστο επιτρεπτό όριο ατόμων ανά σπίτι για τα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές συναθροίσεις είναι τα εννέα άτομα, δηλαδή δύο οικογένειες.

Την ίδια ώρα, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, ενώ θα υπάρχει και ανώτατο όριο στον αριθμό των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στους ναούς, με μέγιστο αριθμό πιστών τα 25 άτομα για απλές εκκλησίες και 50 άτομα αν πρόκειται για μητροπόλεις.

Οι μετακινήσεις

Για τις μετακινήσεις των πολιτών, ισχύουν τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και καιρό, με τη χρήση SMS στον ειδικό αριθμό 13033, με τη χρήση ειδικού εντύπου ή με τη χρήση χειρόγραφης βεβαίωσης από τους πολίτες, στην οποία θα αναφέρουν τον τόπο αφετηρίας, τον τόπο προορισμού, τον σκοπό της μετακίνησης και την κατά προσέγγιση ώρα της μετακίνησης.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για τις νυχτερινές ώρες συνεχίζει να ισχύει από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα, εκτός από επείγοντα περιστατικά.

 Κωδικός 6

Όσον αφορά τη μετακίνηση των πολιτών προς τις οικογενειακές συναθροίσεις για τους εορτασμούς, θα πρέπει να στέλνεται με SMS στο 13033 ο κωδικός 6 ή να υπάρχει η αντίστοιχη βεβαίωση κίνησης.

Υπενθυμίζεται πως, για τις μετακινήσεις την Πρωτοχρονιά, πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Πρωτοχρονιά: Τι αλλάζει στα όρια επιβατών σε ταξί και ΙΧ

Αλλαγές ισχύουν και στις μετακινήσεις με ΙΧ οχήματα και ταξί, όταν αυτές αφορούν τη μεταφορά οικογενειών. Συγκεκριμένα, για τις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου παύει να ισχύει το όριο του ενός επιβάτη στα ταξί, ενώ την ίδια ώρα με τα ΙΧ θα μπορούν να μετακινούνται έως τέσσερα άτομα, με την προϋπόθεση ότι είναι συγγενείς.

Όπως επιβεβαίωσε ο διοικητής Τροχαίας Αττικής, Σπύρος Λάσκος, έχει δοθεί σχετική οδηγία σε όλους τους αστυνομικούς για τις συγκεκριμένες ημέρες προκειμένου να μην κόβονται πρόστιμα στους πολίτες, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα είναι σαρωτικοί, στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την αποφυγή των συναθροίσεων σε σπίτια.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού την Πρωτοχρονιά

Μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις εκτός νομού που απαγορεύονται λόγω των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για τον κορονοϊό, συνιστά στους πολίτες η ΕΛ.ΑΣ. για την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Προκειμένου να μην επιχειρηθούν μεγάλες, αναιτιολόγητες μετακινήσεις εκτός νομού, οι Αρχές θα προβούν σε ένα πραγματικό «σαφάρι» ελέγχων.

Για τις μετακινήσεις, όπως προαναφέρθηκε, απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλον νομό. Παρά ταύτα, προβλέπονται έξι συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Όσον αφορά τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών με μέτρα και συγκεκριμένα ένα πιστό ανά 15 τμ και μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Lockdown: Σε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας θα ανοίξουν τα μαγαζιά

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι στις 15 Ιανουαρίου να ανοίξουν τα καταστήματα με φυσική παρουσία, να κάνουν κανονικά ψώνια δηλαδή σε αυτά οι καταναλωτές.Σύμφωνα με το Star, πρόκειται «για τα καταστήματα στην Κρήτη που είναι καταπράσινη, καθώς όλος ο νομός είχε μόνο δύο κρούσματα σήμερα. Συζητούν και για την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες όπου επίσης τα κρούσματα μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού».

Οι περιφέρειες θα ανοίξουν πάντως εσωτερικά, αφού η μετακίνηση από νομό σε νομό απαγορεύεται, οπότε δεν κινδυνεύουν από «εισαγόμενο» ιό.

Χτες η Ομοσπονδία Εμπόρων Κρήτης έστειλε επιστολή στον Άδωνη Γεωργιάδη που ζητούσε ακριβώς αυτό, να ανοίξουν τα καταστήματα και η κυβέρνηση θα απαντήσει θετικά. Για την υπόλοιπη αγορά τώρα και κυρίως την εστίαση, δηλαδή οι καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια αλλά και τα θεάματα όπως τα θέατρα και τα σινεμά οι πρώτες πληροφορίες λένε πως πάνε από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά, σύμφωνα με το Star.

Και αυτό γιατί να ανοίξουν θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων κάτι που δεν πρόκειται να έχει συμβεί μέχρι το Μάρτιο τουλάχιστον.
Αυστηροί έλεγχοι για όσους έφυγαν διακοπές -Τι θα ισχύει όταν επιστρέψουν
Οι Αρχές έχουν τονίσει επίσης ότι θα επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και στην τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς.

Πρωτοχρονιά -Καιρός: Με ήλιο και καλές θερμοκρασίες θα μας υποδεχθεί το 2021

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X