Ελλάδα

Σάμος: Μετανάστες διαμαρτύρονται έξω από το hotspot

Σάμος: Μετανάστες διαμαρτύρονται έξω από το hotspot
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Βαθέος στη Σάμο.

Οι αιτούντες άσυλο διαμαρτύρονται για τον υπερσυνωστισμό, που ξεπερνά κατά 9 φορές τη δυναμικότητα του ΚΥΤ, και για τις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας, οι οποίες επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας. Ζητούν τον απεγκλωβισμό τους από το νησί και τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα.

Στο μεταξύ, διήμερο «λουκέτο» στις δημοτικές υπηρεσίες και δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο λιμάνι και στο δημαρχείο της πόλης αποφάσισε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, με αιτήματα την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, την καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της τοπικής αστυνομικής και λιμενικής δύναμης.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής, σε συνάντηση του δημάρχου, Γιώργου Στάντζου με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, έπειτα από την εκπνοή της 48ωρης προθεσμίας που είχε δώσει το δημοτικό συμβούλιο προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για την δρομολόγηση άμεσων λύσεων.

Σημειώνεται πως η κατάσταση στην πόλη της Σάμου είναι δραματική, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, μετά τις εκτεταμένες ταραχές και τη μεγάλη πυρκαγιά στο ΚΥΤ του Βαθέος, που άφησε άστεγους και εξαθλιωμένους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οι τελευταίοι έχουν κατακλύσει το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Σάμου και κοιμούνται στους δρόμους. Οι τοπικοί φορείς μιλούν για συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ίδιων των αιτούντων άσυλο, αλλά και πιθανών συγκρούσεων με τον τοπικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Σάμου και τα Κοινοτικά Καταστήματα θα παραμείνουν κλειστές σήμερα, Παρασκευή, και την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, με εξαίρεση τους Δημοτικούς Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και την Υπηρεσία Αποκομιδής Απορριμμάτων.

Στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμαρχος, μαζί με δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στον χώρο ελλιμενισμού των σκαφών της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής (FRONTEX).

Στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου, όπου η δημοτική Αρχή καλεί όλους τους δημότες, τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς φορείς και συλλόγους.

Ο Δήμος Σάμου, που έχει προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει ακόμα και σε «μη συμβατές» κινήσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του, δηλώνει πως οι επόμενες δράσεις του θα καθοριστούν από την πορεία των εξελίξεων στο μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, στο ΚΥΤ του Βαθέος Σάμου φιλοξενούνται σήμερα 5.968 αιτούντες άσυλο, ενώ η δυναμικότητά του περιορίζεται στα 648 άτομα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X