Show Biz

Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: Τον Χρυσό Λέοντα διεκδικούν μεγάλοι δημιουργοί

Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: Τον Χρυσό Λέοντα διεκδικούν μεγάλοι δημιουργοί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: Στη σκιά της κρίσιμης για το μέλλον της κινηματογραφικής βιομηχανίας κοινής απεργίας σεναριογράφων και ηθοποιών του Χόλιγουντ (που «απειλεί» με λιγότερους σταρ τη φετινή διοργάνωση) συναντάμε ονόματα σπουδαίων δημιουργών.

Στο 80ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που θα διαρκέσει από τις 30 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου τα μέλη της κριτικής επιτροπής, με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Ντάμιεν Σαζέλ, θα δυσκολευτούν να επιλέξουν τον κορυφαίο της φετινής γιορτής.

Ελκυστικό «μενού»

Παρόλο που στο πρόγραμμα που ανακοίνωσαν πριν από μερικές εβδομάδες ο διευθυντής της Μπιενάλε Αλμπέρτο Μπαρμπέρα και ο πρόεδρος Ρομπέρτο Τσικούτο υπήρξαν αλλαγές λόγω του λουκέτου που μπήκε στο Χόλιγουντ από τους απεργούς, το τελικό «μενού» παραμένει ελκυστικό. Η πιο σημαντική αλλαγή ήταν η αντικατάσταση της ταινίας έναρξης. Αντί του «Challengers» του Λούκα Γκουαντανίνο θα προβληθεί το «Comandante» του Ιταλού Εντοάρντο ντε Αντζελις, με πρωταγωνιστή τον θαυμάσιο Πιερφραντσέσκο Φαβίνο.

Στο διαγωνιστικό τμήμα τα περισσότερα βλέμματα στρέφονται στις ταινίες «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου, «Ferrari» του Μάικλ Μαν, «The killer» του Ντέιβιντ Φίντσερ, «Priscilla» της Σοφία Κόπολα και «Io capitano» του Ματέο Γκαρόνε, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το «Evil does not exist», η νέα δημιουργία του πολυβραβευμένου Ιάπωνα Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι («Drive my car») καθώς και το «Maestro» του Μπράντλεϊ Κούπερ. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ορισμένα από αυτά τα φιλμ θα παίξουν δυνατά για την κατάκτηση του Χρυσού Λέοντα, ενώ δεν αποκλείεται να τα συναντήσουμε λίγους μήνες αργότερα και στην οσκαρική κούρσα.

Εκτός διαγωνιστικού

Κορυφαία ακόμη ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου βρίσκουμε εκτός διαγωνιστικού προγράμματος. Οι τελευταίες δημιουργίες των Γούντι Αλεν και Ρόμαν Πολάνσκι (το φιλμ του πρώτου «Coup de chance» είναι η παρθενική του γαλλόφωνη παραγωγή ενώ το «The palace» του 88άχρονου Πολωνού σκηνοθέτη αφορά τις σχέσεις των ενοίκων ενός πολυτελούς ελβετικού ξενοδοχείου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999) αναμένεται να προκαλέσουν αρκετές συζητήσεις και όχι απαραίτητα σχετικές με την καλλιτεχνική αξία των ταινιών τους.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν ακόμη οι τελευταίες δημιουργίες των Γουές Αντερσον («The wonderful story of Henry Sugar»), Γουίλιαμ Φρίντκιν («The Caine Mutiny Court-Martial») και Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Hit Man»).

Τέλος, η νέα ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή επιλέχθηκε για να προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα Giornate Degli Autori, που είναι κάτι αντίστοιχο με το Δεκαπενθημέρο των Σκηνοθετών των Καννών. Το «Καλοκαίρι της Κάρμεν» έχει κεντρικό θέμα τη φιλία δύο γκέι αντρών, ενώ η Κάρμεν του τίτλου είναι ένα αδέσποτο σκυλάκι που αλλάζει διαρκώς αφεντικά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X