Show Biz

Six Pack – Το βιογραφικό μιας ολόκληρης κουλτούρας

Six Pack – Το βιογραφικό μιας ολόκληρης κουλτούρας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κουλτούρα του six pack. Η επικράτηση της αισθητικής του υπερβολικά γυμνασμένου σώματος δεν υποχωρεί. Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία με επίκεντρο την απόκτηση – και τη συντήρηση – σμιλεμένων μυών. Και μπορεί οι άνδρες να έκαναν την αρχή η πίεση, όμως, γύρω από την απόκτηση του τέλειου σώματος, αυξάνεται επίσης και στις γυναίκες. Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι η κουλτούρα αυτή είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο. Η δυτική κουλτούρα άρχισε να γοητεύεται από τους καλοφτιαγμένους κοιλιακούς ήδη από τα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η ιδανική ανδρική εικόνα σώματος στη Δύση άρχισε να αλλάζει.

Οι Αρχαίοι Έλληνες εμπνέουν θαυμασμό
Ο Γάλλος ιστορικός George Vigarello έγραψε για το πώς διαμορφώθηκε η εικόνα του ιδανικού ανδρικού σώματος στη δυτική κοινωνία. Ο βρετανικός και ο αμερικανικός πολιτισμός τον 17ο, 18ο και, ως έναν βαθμό, τον 19ο αιώνα προτιμούσαν ογκώδη ανδρικά σώματα. Οι λόγοι για αυτό ήταν σχετικά απλοί: Οι πλούσιοι άντρες μπορούσαν να φάνε περισσότερο, έτσι ένα πιο παχουλό σώμα ήταν ένδειξη επιτυχίας.

Στις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε να δίνεται σημασία στις σωματικές ικανότητες. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, τα τροφαντά σώματα θεωρήθηκαν αφρόντιστα, ενώ τα αδύνατα, αθλητικά ή μυώδη συσχετίστηκαν με την επιτυχία, την αυτοπειθαρχία, ακόμη και την ευσέβεια.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο fragilemag.gr

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X