Χωρίς Κατηγορία

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων(ΥΠΕΞ), Νικόλα Ντιμιτρόφ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, έριξε «Βόμβα» στη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Ο Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος ως προς την ονομασία αλλά και τους αλυτρωτισμούς.

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα» τόνισε αρχικά ο Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Η «μακεδονική» γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών».

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», επισήμανε ο κ. Ντιμιτρόφ.

«Τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά» ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» είπε ακόμη ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες».

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα επικρατέστερα σενάρια που έχουν «πέσει» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι δύο και αφορούν αντίστοιχα σε δύο ονομασίες, οι οποίες θα αναγράφονται στα σλαβικά και θα είναι αμετάφραστες.

Ενδεικτικά, το πρώτο σενάριο αναφέρεται στο όνομα «Gornamakedonija», ενώ το δεύτερο εμπεριέχει τον όρο «Novamakedonija». Με το πρώτο φαίνεται να συναινεί περισσότερο η ελληνική πλευρά, ενώ με το δεύτερο οι Σκοπιανοί.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, παρά την ύπαρξη ενστάσεων από τον κυβερνητικό εταίρο του,  το κόμμα DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) και του επικεφαλής του, Αλί Αχμέτι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X