Οικονομία

Σοκ και δέος από το «τσουνάμι» ακρίβειας σε βασικά είδη

Σοκ και δέος από το «τσουνάμι» ακρίβειας σε βασικά είδη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανήκετε στην κατηγορία των πολιτών στους οποίου δεν φτάνει ο μισθός για τις τσουχτερές ανατιμήσεις; Φάτε e-katanalotis! Αυτή τη λύση πρότεινε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προεξοφλώντας ότι η παλίρροια της ακρίβειας θα συνεχίσει να φουσκώνει με την κυβέρνηση σε ρόλο… e-παρατηρητή.

Η αντιπολίτευση έσπευσε να καταγγείλει τις δηλώσεις του υπουργού και αντιπροέδρου της Ν.Δ., καυτηριάζοντας την αδιάφορη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης σε ένα θέμα που απειλεί τις συνθήκες διαβίωσης ειδικά των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θύμισαν ότι η κυβέρνηση εδώ και μήνες κωφεύει στις εκκλήσεις φορέων να λάβει μέτρα για την ακρίβεια, αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις και στις σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. «Η εμμονή της κυβέρνησης στο δόγμα περί αυτορρύθμισης της αγοράς μάς στοιχίζει πολύ ακριβά» σχολίασε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, παραπέμποντας στην τελευταία ερώτηση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και τις εκρηκτικές αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες.

Ο Άδωνις ομολογεί το… τσουνάμι με την ακρίβεια: «Έρχονται αυξήσεις» (video)

«Απαράδεκτες και προκλητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αναφέροντας πως ο υπουργός «ουσιαστικά όχι μόνο απόλυτα δικαιολογεί, αλλά και απαράδεκτα πυροδοτεί νέο κύμα ανατιμήσεων εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών», ενώ κάλεσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει άμεσα. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κοροϊδεύει και προκαλεί το λαό με τις δηλώσεις για “παρατηρητήρια καταναλωτή” κι “αντισταθμιστικά”, τη στιγμή που κλιμακώνει την πολιτική επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα» σχολίασε το ΚΚΕ.

Εκ των υστέρων η κυβέρνηση, μη μπορώντας να αγνοεί άλλο το σήμα συναγερμού που εκπέμπει πυρετωδώς και η εγχώρια αγορά, ετοιμάζει ανακοινώσεις εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ. Θα έχει προηγηθεί η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγούστου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται αυξημένος. Ηδη έχουν προηγηθεί διψήφιες αυξήσεις σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης: 72,3% στο φυσικό αέριο, 28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 16,6% σε καύσιμα και λιπαντικά, 16,3% σε φυτικά έλαια, 13,2% σε αρνί και κατσίκι.

Διεθνείς ανατιμήσεις

Νέες ανατιμήσεις στα ράφια προοιωνίζονται οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, που φτάνουν το 13% στα βιομηχανικά προϊόντα, το 7,2% στη φυτική παραγωγή και ξεπερνάνε το 3% σε κρέας και ζωικά προϊόντα. Υπέρογκες είναι οι αυξήσεις στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου (σχεδόν 60% στην εξωτερική αγορά και 51,4% στην εγχώρια), ενώ αναμένονται αυξήσεις και στο ψωμί, αφού ήδη τα δημητριακά και οι σπόροι έχουν ακριβύνει κατά 6,4%.

Τσουνάμι ακρίβειας προαναγγέλλουν οι διεθνείς ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως ο καφές (σχεδόν 49%), η ζάχαρη (26,4%), τα φυτικά έλαια (16% ώς 41%), τα δημητριακά (11% ώς 35%). Φωτιά έχουν πάρει στα διεθνή χρηματιστήρια και οι τιμές των καυσίμων με αυξήσεις από 40% στο πετρέλαιο μπρεντ, 52% στη βενζίνη και σχεδόν 85% στο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση βασίζεται στην αύξηση των τιμών για άδειες ρύπων άνθρακα, που φτάνουν το 88,5% στην Ε.Ε., ώστε να χρησιμοποιήσει τους επιπλέον πόρους που εισρέουν στα κρατικά ταμεία για να ελαφρύνει τα οικιακά τιμολόγια του ρεύματος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X