Επιλογές

Στον αέρα οι φοροελαφρύνσεις-Κίνδυνος για εισπρακτικά μέτρα

Στον αέρα οι φοροελαφρύνσεις-Κίνδυνος για εισπρακτικά μέτρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκονται οι φοροελαφρύνσεις που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το 2020. Μάλιστα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι δανειστές να ζητήσουν νέα εισπρακτικά μέτρα για να βρεθούν κονδύλια.

Αιτία η “τρύπα”  στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, τον οποίο τα κλιμάκια των δανειστών που ήταν στην Αθήνα πριν μερικές μέρες αποτιμούν σε 1,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση ως τις 15 Οκτωβρίου, που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στις Βρυξέλλες.

Στην περίπτωση που δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, τότε οι δανειστές θα επανέλθουν στην Αθήνα για νέες διαπραγματεύσεις και στόχο να βρεθούν τα ισοδύναμα που θα επιτρέψουν να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το 2020.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μικρότερη (περί το 1 δισ. ευρώ) και ότι μπορεί να καλυφθεί από τις νέες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Αν ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καταφέρει να πείσει τους δανειστές για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των λύσεων που προτείνει (πράγμα πολύ δύσκολο) τότε το θέμα θα κλείσει. Αν, όχι, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό να τεθούν στο τραπέζι οι φοροελαφρύνσεις και οι μειώσεις εισφορών που η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει από το 2020, εκτός κι΄αν με κάποιο τρόπο βρεθεί δημοσιονομικός χώρος από άλλες πηγές και καλυφτεί η “τρύπα”  στον προϋπολογισμό, που σημαίνει νέα εισπρακτικά μέτρα.

Νέο χτύπημα του ΔΝΤ σε συντάξεις και αφορολόγητο-Ζητάει μειώσεις

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X