Διεθνή

Σεντένο: Η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να συνδυάζει φιλοδοξία με πραγματισμό

Σεντένο: Η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να συνδυάζει φιλοδοξία με πραγματισμό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης πρέπει να συνδυάζουν τη φιλοδοξία με τον πραγματισμό για να υπάρξει πρόοδος σε αμφιλεγόμενες ιδέες, όπως αυτή του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης ή του περιορισμού της έκθεσης των τραπεζών στο χρέος ενός κράτους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συζητήσουν αύριο μεταρρυθμιστικές ιδέες, σε έναν ενδιάμεσο σταθμό τους προς τον Ιούνιο, όταν θα αποφασίσουν για την έκταση και το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, είπε ο Σεντένο σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Τον Ιούνιο, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το χρονοδιάγραμμα και για το πόσο μακριά θέλουμε να πάμε. Αν τα αποφασίσουμε, αυτό θα αποτελεί ήδη ένα μεγάλο επίτευγμα», πρόσθεσε, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20.

Απεργία στη Γαλλία: Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση Μακρόν

Η έκταση των μεταρρυθμίσεων που είναι υπό συζήτηση είναι εντυπωσιακά μεγάλη, αλλά οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει πολύ έως τώρα, επειδή δεν υπήρχε κυβέρνηση στη Γερμανία έως την περασμένη εβδομάδα.

Η Ευρωζώνη εστιάζει τώρα σε δύο μόνο μεταρρυθμίσεις: στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσής της και τον μετασχηματισμό του ταμείου της για τις διασώσεις σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Και οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις εμπεριέχουν, ωστόσο, ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα βήματα. Το πιο επίμαχο αφορά στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.

Πολλές χώρες της Ευρωζώνης λένε ότι οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν πρώτα τους κινδύνους, στους οποίους είναι εκτεθειμένες από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στον ιδιωτικό τομέα και τις κυβερνήσεις. Αυτό σημαίνει τη μείωση του ύψους των «κόκκινων» δανείων στα βιβλία τους, κάτι που ήδη συμβαίνει, αλλά και στον καθορισμό ορίων στο ύψος των ομολόγων μίας χώρας της Ευρωζώνης που μπορούν να διακρατούν. Τέτοια όρια θα διαφοροποιούσαν το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των τραπεζών, καθιστώντάς το πιο ανθεκτικό σε μία ενδεχόμενη χρεοκοπία του όποιου μεμονωμένου κράτους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X