Η Tesla έρχεται στην Ελλάδα

Η Tesla συζητά να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα. Είναι η δεύτερη φορά που η αμερικάνικη εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων έρχεται στη χώρα μας. Την πρώτη φορά, πριν από 5 χρόνια περίπου, έφυγε τρέχοντας εξαιτίας τη γραφειοκρατίας και της…μίζας και πήγε στην Ολλανδία.

Τώρα το σχέδιο που βρίσκεται σε συζητήσει είναι να δημιουργηθεί στη χώρα μας ερευνητικό κέντρο.

Οι συζητήσεις γίνονται με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκη, ο οποίος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρει στην Ελλάδα την εταιρεία του Elon Musk και να τη συνδέσει με κάποια από τις ερευνητικές υποδομές της χώρας.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο, με ιδιαίτερη δραστηριότητα στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας και τις ΑΠΕ, βρίσκεται εδώ και κάποιους μήνες σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ιδρύσει μια μονάδα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στην Ελλάδα.

Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, καθώς η Tesla επιδιώκει να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς για την ίδια όρους, προτού προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου. Αυτό που στην παρούσα φάση ζητάει από την κυβέρνηση, είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα διαμορφώσουν το ευνοϊκότερο για την ίδια πλαίσιο.

Πλέον, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καλείται να αποφασίσει αν θα δώσει στην αμερικανική εταιρεία τις «διευκολύνσεις» που ζητά.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής” ο κ. Φωτάκης τόνισε ότι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης βρίσκεται και η προσέλκυση R & D τμημάτων ξένων και δυναμικά εξελισσόμενων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη δήλωση φωτογραφίζει, μεταξύ άλλων, τις προσδοκίες της κυβέρνησης για την επίτευξη της συμφωνία με την Tesla.

 

Πάντως, η Tesla έχει ήδη άνθρωπο που μπορεί να της εξηγήσει από πρώτο χέρι πως έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα, καθώς ο επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων στην Tesla Motors, στη Silicon Valley της Καλιφόρνια είναι συμπατριώτης μας.

Πρόκειται για τον Κωστή Λάσκαρη, Chief Motor Designer της Tesla Motors, ο οποίος από το 2012 δουλεύει για τον αμερικανικό κολοσσό.

Ο Κ. Λάσκαρης είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, ενώ εκπόνησε το διδακτορικό του στο Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος της Σχολής. Μάλιστα, ήταν εκ των πρωτοπόρων στην ομάδα «Προμηθέας» του ΕΜΠ, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσει αξιοσημείωτη δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ