Τεχνολογία

Ερχεται το 6G: Θα είναι 500 φορές πιο γρήγορο από ένα κινητό με 5G

Ερχεται το 6G: Θα είναι 500 φορές πιο γρήγορο από ένα κινητό με 5G
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η 5G τεχνολογία είναι το πρότυπο για τα δίκτυα εδώ και περίπου πέντε χρόνια, αλλά με το 6G ήδη στον ορίζοντα, οι προγραμματιστές αναζητούν τρόπους για να επωφεληθούν πλήρως από το εκτεταμένο εύρος ζώνης της επόμενης γενιάς.

Μια τεχνολογική επίδειξη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Science Alert, έδειξε ότι μια πρωτότυπη ασύρματη συσκευή έφτασε σε ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων 100 Gbps, δηλαδή 10 φορές ταχύτερα από το 5G στην αιχμή του και 500 φορές ταχύτερα από ένα μέσο smartphone 5G.

 

Συγκεκριμένα, μία δίωρη, μεσαίας ποιότητας ταινία στο Netflix που προβάλλεται σε ένα τηλέφωνο έχει μέγεθος περίπου 1,5 GB, οπότε πρακτικά έχουμε να κάνουμε με τη δυνατότητα οκτώ ή εννέα τέτοιων ταινιών κάθε δευτερόλεπτο.

Έτσι, ως αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας και ανάπτυξης από την ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών NTT, την ιαπωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας DOCOMO και τις εταιρείες ηλεκτρονικών NEC και Fujitsu, η συσκευή κάνει χρήση ζωνών υψηλών συχνοτήτων στην περιοχή των 100 GHz και 300 GHz, επιτρέποντάς της να μεταδίδει σημαντικά περισσότερα δεδομένα από τα πρότυπα προηγούμενης γενιάς.

 

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη με μια τρέχουσα αντιστάθμιση όσον αφορά στην εμβέλεια, αλλά το πείραμα έδειξε μια σταθερή σύνδεση πάνω από τα 100 μέτρα. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των επικοινωνιών θα χρειαστούν στην πραγματικότητα διαφορετικές μορφές πομπών και δεκτών καθώς το δίκτυο 6G θα αναπτυχθεί τελικά, ενώ μεγάλο μέρος του θα βασίζεται σε καινοτομίες όπως αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επίδειξη απαιτούσε πολύ εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Καθώς, όμως, η τεχνολογία αναπτύσσεται, το μέγεθος και το κόστος αυτού του εξοπλισμού θα μειωθεί σταδιακά.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μέγιστη ταχύτητα 10 Gbps για το 5G είναι ένα τεχνικό ανώτατο όριο, υπό ιδανικές συνθήκες, με τη χρήση του πιο ισχυρού και καλά βελτιστοποιημένου υλικού. Σύμφωνα με την Opensignal, η μέση ταχύτητα 5G για smartphones στην T-Mobile στις ΗΠΑ – τον καλύτερο πάροχο της χώρας για ταχύτητες 5G – ανέρχεται σήμερα στα 186,3 Mbps. Με άλλα λόγια, το 6G υπόσχεται εξαιρετικά βελτιωμένες ταχύτητες. Αυτό θα είναι χρήσιμο σε οτιδήποτε, από λήψεις ταινιών υψηλής ανάλυσης μέχρι επικοινωνίες μεταξύ αυτόνομων οχημάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει εμπορικά το 6G

Όπως και με το 5G, θα υπάρξει επίσης ένα άλμα προς τα εμπρός όσον αφορά στο εύρος ζώνης ή στη χωρητικότητα του δικτύου: Περισσότερες συσκευές θα μπορούν να παραμείνουν συνδεδεμένες ταυτόχρονα. Αν έχετε χάσει ποτέ το σήμα του τηλεφώνου σας σε μια συναυλία ή σε έναν αθλητικό αγώνα, θα είστε εξοικειωμένοι με τη συμφόρηση του δικτύου, και αυτό είναι κάτι που το 6G θα εξαλείψει σχεδόν ολοκληρωτικά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δούμε το 6G να καθιστά το Wi-Fi σε μεγάλο βαθμό περιττό, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει με το 5G. Ίσως να μην χρειάζεται να περάσετε ένα καλώδιο μέχρι την εξώπορτα του σπιτιού ή του γραφείου σας. Εξετάζοντάς το ευρύτερα, σκεφτείτε ότι πολύ περισσότερες συσκευές θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με μεγαλύτερες ταχύτητες, με περισσότερα εξαρτήματα και αισθητήρες που μπορούν να επικοινωνούν με τον ιστό (και μεταξύ τους). Η Nokia εκτίμησε ότι το 6G θα μπορούσε να είναι εμπορικά διαθέσιμο μέχρι το 2030. Στο μεταξύ, θα πρέπει να ανεχτούμε τα «νέα» δίκτυα 5G που ήδη φαίνονται σχεδόν υποτονικά σε σύγκριση με αυτά που πρόκειται να έρθουν.

 

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X