Θέμα

Αλμυρές οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Αλμυρές οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πιο αλμυρές οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο “κύβος ερρίφθη” και αναμένεται σήμερα να αποσταλεί στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε στη συνέχεια να πάρει το δρόμο για δημόσια διαβούλευση και τη Βουλή.

Η μεγάλη αλλαγή που καθιερώνεται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες είναι ελεύθερης επιλογής και θα γίνεται από μία κλίμακα με έξι κατηγορίες. Διαφορετικές για τους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Η δεύτερη οδυνηρή αλλαγή είναι ότι το 82% περίπου των ελεύθερων  που με το προηγούμενο καθεστώς πλήρωναν τις χαμηλότερες εισφορές, θα πληρώνουν από την 1 Ιανουαρίου μεγαλύτερα ποσά και συγκεκριμένα 220 ευρώ μαζί με τα  10 ευρώ που καταβάλλονται για την ανεργία.

Μεγαλύτερες εισφορές θα πληρώσουν και οι αγρότες. Φέτος από 114 ευρώ το μήνα η κατώτερη ανεβαίνει στα 119 ευρώ, ενώ και τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται το ποσό της χαμηλότερης κατηγορίας. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση είναι της τάξης του 4,3% για το επόμενο έτος, ενώ ως το 2022 συγκριτικά με τα 114 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα, η αύξηση ξεπερνά το 8%.

Αντιθέτως μικρότερες εισφορές θα πληρώνουν οι “γραβάτες” δηλαδή οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα.

Αναλυτικά, το νέο σύστημα εισφορών για τους επαγγελματίες, αποσυνδέει τις καταβολές από τα εισοδήματα και το ύψος του κατώτατου μισθού. Θεσμοθετούνται κατηγορίες σταθερών ασφαλίστρων για όλους, τις οποίες θα μπορεί να επιλέγει κάθε χρόνο, ο ασφαλισμένος, ελεύθερα. Η επιλογή του θα καθορίζει και την μελλοντική σύνταξη. Στην πράξη, υποχρεωτική θα είναι μόνο η πρώτη κατηγορία, ενώ οι άλλες 5 θα είναι προαιρετικές.

Μία κατηγορία, θα αφορά μόνο τους νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 έτη. Η πρώτη και υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία θα ανέρχεται στα 220 ευρώ το μήνα (μαζί με τα 10 ευρώ υπέρ ανεργίας). Οι υπόλοιπες 5 προαιρετικές ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται στα 262 ευρώ, 312 ευρώ, 373 ευρώ, 445 ευρώ και 576 ευρώ. Οι νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ασφάλιση έως 5 έτη θα μπορούν να καταβάλλουν 136 ευρώ το μήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι κατηγορίες των εισφορών για τους αγρότες. Διαμορφώνονται έξι κατηγορίες σταθερών ασφαλίστρων. Η πρώτη και υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία ανέρχεται σε 119 ευρώ. Οι υπόλοιπες 5 προαιρετικές κατηγορίες διαμορφώνονται στα 143 ευρώ, 171 ευρώ, 205 ευρώ, 246 ευρώ και 319 ευρώ. Και στο νέο σύστημα οι αγροτικές εισφορές ακολουθούν 3ετή μεταβατική περίοδο. Το 2021 η ελάχιστη εισφορά διαμορφώνεται στα 121 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες πέντε προαιρετικές ως εξής: 146 ευρώ, 174 ευρώ, 210 ευρώ, 251 ευρώ και 326 ευρώ. Νέα αύξηση προβλέπεται για το 2022 ώστε η ελάχιστη εισφορά για τους αγρότες να διαμορφωθεί και τελικώς να παγιωθεί στα 124 ευρώ. Οι νέοι αγρότες με ασφάλιση έως 5 έτη θα υπάγονται σε μια υποκατώτατη ασφαλιστική κατηγορία και θα πληρώνουν 85 ευρώ το μήνα (86 το 2021 και 88 το 2022).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X