Επιλογές

Δημοσκόπηση έκπληξη για τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή

Δημοσκόπηση έκπληξη για τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η αυτοδυναμία σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων υπάρχουν σενάρια που η ΝΔ κερδίζει την αυτοδυναμία (τα περισσότερα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) και σενάρια που υπολείπεται (τα λιγότερα).

Η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα “Τα Νέα”  δείχνει ότι η η αυτοδυναμία εί αι εφικτή, εφόσον πετύχει πάνω από 38% ως 40,4% που είναι το ανώτερο εύρος της διακύμανσης . Ομως, από το 35,4% ως 38% δεν είναι αρκετό να δώσει αυτοδυναμία αν μπουν επτά κόμματα στη Βουλή.

Οπως δείχνει η δημοσκόπηση η Βουλή μπορεί να έχει ακόμα και οκτώ κόμματα, αν η Ενωση Κεντρώων κινηθεί στο ανώτατο σημείο του εύρους των ποσοστών που δίνει η MRB (οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές ως ανύπαρκτες). Σε ένα τέτοιο ακραίο, αλλά υπαρκτό σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ενδεχόμενο, η ΝΔ θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 39% των ψήφων. Είναι θα λέγαμε το σενάριο εφιάλτης για τη ΝΔ.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι στην πρόθεση ψήφου ανεβαίνουν μόνο δύο κόμματα σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές (ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ενωση Κεντρώων), ενώ όλα τα υπόλοιπα υποχωρούν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, η αυτοδυναμία της ΝΔ δείχνει να «κλειδώνει» σε κάθε πιθανό σενάριο σύνθεσης της νέας Βουλής: Με πέντε, έξι ή επτά κόμματα. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, σε όλα τα σενάρια για τη συγκρότηση της επόμενης βουλής, η ΝΔ εξασφαλίζει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τις έδρες της να κλιμακώνονται αντίστοιχα από 155 έως 163.
Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να εισπράττει σημαντικό μέρος και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Επίσης, η δημοσκόπηση της MRB δίνει ένα εύρος διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά το οποίο η καλύτερη δυνατή επίδοση του κυβερνώντος σήμερα κόμματος υπολείπεται 3,9 ποσοστιαίες μονάδες της χειρότερης δυνατής επίδοσης της ΝΔ, κάνοντας πρακτικά ανέφικτο οποιοδήποτε σενάριο ανατροπής.

Αναλυτικά το εύρος της εκτίμησης ψήφου που δίνει η MRB για τις προσεχείς εκλογές για τα κόμματα:

Νέα Δημοκρατία 35,4% με 40,4%

ΣΥΡΙΖΑ 26,5% με 31,5%

ΚΙΝ.ΑΛ. 6,4% με 9,8%

ΚΚΕ 3,7% με 6,3%

Χρυσή Αυγή 2,6% με 5%

Ελληνική Λύση 2,5% με 4,8%

ΜεΡΑ 25 2,2% με 4,4%

Ένωση Κεντρώων 1,4% με 3,2%

Το 79,6% των πολιτών πιστεύει ότι νικητής των εκλογών θα είναι η ΝΔ (παράσταση νίκης), με το 35,9% να θεωρούν τον κ. Μητσοτάκη «καταλληλότερο για πρωθυπουργό». Το ποσοστό αυτό, κατά τους αναλυτές, είναι και η «βάση» του ποσοστού που μπορεί να πάρει η ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.

Στο 7,6% υπέρ της ΝΔ η πρόθεση ψήφου στις εκλογές

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, η ΝΔ έχει προβάδισμα 7,6 ποσοστιαίων μονάδων. Συγκεκριμένα:

ΝΔ 32,3%
ΣΥΡΙΖΑ 24,7%
ΚΙΝΑΛ 6,9%
ΚΚΕ 4,3%
Χρυσή Αυγή 3,2%
Ελληνική Λύση 3,1%
ΜέΡΑ 25 2,9%
Ένωση Κεντρώων 2%
Πλεύση Ελευθερίας 1,1%

Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου το 79,6% πιστεύει πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 35,9%.

Πηγή: Τα Νέα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X