Επιλογές

Δημοσκόπηση: Η “ψαλίδα” και άλλα 4 καθοριστικά ευρήματα

Δημοσκόπηση: Η “ψαλίδα” και άλλα 4 καθοριστικά ευρήματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Μακεδονία “τιμωρεί” το ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στους 13 νομούς η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι 14,3% μονάδες έναντι 4,2% στους υπόλοιπους νομούς της χώρας. Η αυτοδυναμία απομακρύνεται.

Είναι δύο από τα σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης της Palmos Analysis για το TVXS.gr.  Τα άλλα είναι τα εξής:

-Η “ψαλίδα”  πανελλαδικά είναι 6,5 εκατοστιαίες και έχει κλείσει εντυπωσιακά από τον Μάρτιο του 2017 που ήταν 13,3 του Μαρτίου 2017.

Η μείωση της διαφοράς είναι επίσης σημαντική σε σύγκριση με τον περασμένο Σεπτέμβριο και φτάνει στο 1,2% (από 7,7% στο 6,5%). Μικρότερη είναι η διαφορά και σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση τον περασμένο Νοέμβριο (από 6,7% στο 6,5%).

-Πολύ σημαντικό είναι το εύρημα για τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ξεπερνά το όριο του 3% και φαίνεται πως θα κερδίσει την είσοδο στη Βουλή. Αυτό σημαίνει πως ψαλιδίζονται οι φιλοδοξίες για αυτονομία της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλα δύο πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα είναι η ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ και η μεγάλη πτώση της Χρυσής Αυγής, την οποία αποδίδουν στην άνοδο της Ελληνικής Λύσης.

Οι αναλυτές της εταιρείας βλέπουν ότι είναι εφικτή και η ανατροπή ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνουν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.

Στην πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει, συνεχίζοντας την πτώση που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις από τον Μάρτιο του 2017 και φτάνοντας σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο.

Πλέον η διαφορά βρίσκεται στις 6,5 μονάδες με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 27,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20,7%. Όπως και στις μετρήσεις για τις ευρωεκλογές, έτσι και στις εκτιμήσεις για τις εθνικές εκλογές οι αναποφάσιστοι αναμένεται με την τελική στάση τους να καθορίσουν και το αποτέλεσμα, οδηγώντας ενδεχομένως και στην ανατροπή.

Τρίτο κόμμα, στην πρόθεση ψήφου, έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7,3% και τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει πτώση στα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας 4,3%, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ενίσχυση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), το οποίο πιάνει πλέον το όριο του 3% για είσοδο στην επόμενη Βουλή. Αντίθετα εκτός Βουλής μένουν τρία κόμματα που σήμερα βρίσκονται στο κοινοβούλιο: Η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το ΠΟΤΑΜΙ (1,1%) και οι ΑΝΕΛ (0,3%). Ιδιαίτερα για τα δύο τελευταία η δημοσκοπική κατάρρευση είναι παταγώδης.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκέντρωνε 23,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που είχε 16,4%. Ακολουθούσαν η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,3%, το Κίνημα Αλλαγής με 4,2%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, το Ποτάμι με 1,2%, η Ελληνική Λύση με 1,2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%, το ΛΑΟΣ με 0,9%, οι ΑΝΕΛ με 0,6%, η Πλεύση Ελευθερίας με 0,5%, η Δημιουργία Ξανά με 0,3% και η Λαϊκή Ενότητα με 0,3%. Το 19,4% δηλώνει αυθόρμητα πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ επίσης αυθόρμητα «Λευκό/Άκυρο» δηλώνει το 6,2% και «Δεν θα ψηφίσω» το 6,4%. «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» δήλωσε το 3,9%.

Συγκρίνοντας τις δύο δημοσκοπήσεις διαπιστώνουμε ότι :

-Το ποσοστό της ΝΔ αυξήθηκε από 23,1% στο 27,2%.

-Του ΣΥΡΙΖΑ από 16,4% στο 20,7%.

-Του ΚΙΝΑΛ από 4,2% στο 7,3% (η δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος αναλογικά).

-Του ΚΚΕ 4,3% στο 6,2%.

-Της Χρυσής Αυγής από 5,1% έπεσε στο 4,3%.

-Της Ελληνικής Λύσης από 1,2% στο 3% (η μεγαλύτερη άνοδος).

-Η Ενωση Κεντρώων παραμένει στο 2,2%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η προέλευση της «μετέωρης ψήφου», το ποσοστό της οποίας ανέρχεται σε 22,3%, μέγεθος που μπορεί να αλλάξει ριζικά την τελική εικόνα. Το 29% είναι άνθρωποι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εξηγεί και την χαμηλή συσπείρωση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται στο 49%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ είναι 84%. Στην πίτα της «μετέωρης ψήφου» μόλις 6% προέρχεται από τη ΝΔ.

Με αυτά τα δεδομένα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (μέσος όρος πολλαπλών αναγωγών), η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις 5,5 μονάδες, 34% έναντι 28,5%. Το ΚΙΝΑΛ στον σχετικό πίνακα βρίσκεται στο 9%, το ΚΚΕ στο 7,5%, η Χρυσή Αυγή στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 3,5% και η Ένωση Κεντρώων στο 3%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 1,5% και οι ΑΝΕΛ με 1%.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (36%) έχει ένα οριακό προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα (32%), ενώ αυθόρμητα «κανένας από τους δύο» απάντησε το 30%. Στην παράσταση νίκης, η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη καθώς το 70%, ανεξάρτητα από την κομματική του προτίμηση, εκτιμά πως πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι η ΝΔ.

Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα σχετικά με την προτιμότερη κυβερνητική λύση σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τις βουλευτικές εκλογές. Το 38% δηλώνει πως επιθυμεί νέες εκλογές με απλή αναλογική, το 26% θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 16% μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 3% δήλωσε πως θα επιθυμούσε μια οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένοι μεταξύ μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (35%) και στη διεξαγωγή νέων εκλογών με απλή αναλογική (38%). Αντίθετα η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ επιθυμεί πρωτίστως μια κυβέρνηση με κορμό της ΝΔ, όπως εξάλλου και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό μάλιστα 34%. Ένα 19% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ προτιμά κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα 14% κυβέρνηση με συμμετοχή και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ένα 19% προσφυγή σε νέες κάλπες με απλή αναλογική και μόλις 7% συμφωνεί με τον σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Η Ταυτότητα της Έρευνας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X