Θέμα

Δημοσκόπηση Interview: Μεγάλη πτώση της Ν.Δ., τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Δημοσκόπηση Interview: Μεγάλη πτώση της Ν.Δ., τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η νέα χρονιά ξεκινάει με τη Νέα Δημοκρατία (30,3%) να καταγράφει προβάδισμα 14,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (12,8%), σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Politic, και με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί στην 3η θέση με μικρή διαφορά (11,8%) διατηρώντας το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, τη στιγμή που τα δύο πρώτα κόμματα παρουσιάζουν πτώση. Στις εθνικές κάλπες είχαν συγκεντρώσει 40,56% και 17,83% αντίστοιχα.

Στο ερώτημα για τις ευρωεκλογές το ποσοστό της Ν.Δ.είναι 27,2, του ΠΑΣΟΚ 12,2% και του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ 12,1%.

Για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς υπερτερούν οι αρνητικές αξιολογήσεις . Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 42%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης με 12% υπερτερεί του Νίκου Ανδρουλάκη στο 8%.

 

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023, όπως καταγράφει η νέα μέτρηση τα τρία πρώτα κόμματα παρουσιάζουν μια ελαφρά πτώση στα ποσοστά τους στη διαχρονική εξέλιξη πρόθεσης ψήφου. Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία από το 31,2% φτάνει στο 30,3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κινείται σχεδόν στα ίδια ποσοστά, αφού από το 13% έπεσε στο 12,8% ενώ μικρή φθορά παρουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από το 12,5% στο 11,8%.

 

Στον αντίποδα, σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ στο 7,4% (από το 6,7%) επιτυγχάνοντας να αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του σε μία -κατά γενική ομολογία- διασπασμένη Αριστερά. Αίσθηση προκαλεί η αύξηση που ποσοστού της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά» η οποία αν και μετρά λίγες μέρες ύπαρξης στην πολιτική ζωή του τόπου, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μπαίνει στη Βουλή με ποσοστό 3,5% (από 2%).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρατηρείται μια ανοδική τάση των κομμάτων που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ με την Ελληνική Λύση να συγκεντρώνει 7,1% (από το 6,5%), τους Σπαρτιάτες να κυμαίνονται στο 2,3% (από το 2%) – δεν μπαίνουν στη Βουλή σε περίπτωση εκλογών την επόμενη Κυριακή- και τη Νίκη να προσελκύει το 4,3% (από το 4%). Εκτός Βουλής θα έμενε και η Πλεύση Ελευθερίας (2%) σημειώνοντας καίρια πτώση από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Interview, σύμφωνα με την οποία ήταν οριακά εντός του Κοινοβουλίου (3,1%).

 

Αλώβητος ο Μητσοτάκης – Ούτε «γρατζουνιά» στο προφίλ του

Σταθερά πρώτος με ποσοστό 42% στην εκτίμηση των πολιτών για καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 12% (από το 15%) και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 8% (από το 11%). Αξιοσημείωτο είναι πως κορυφώνεται το αίσθημα δυσπιστίας, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, αφού το 38% απάντησε πως δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους τρεις, ενώ στην προγούμενη μέτρηση το ποσοστό βρισκόταν έξι μόναδες κάτω.

Αναφορικά με τη δημοφιλία, παρόλο που οι περισσότεροι (57,2%) δηλώνουν πως έχουν αρνητική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών με το 40,4% να έχει θετική εικόνα για το πρόσωπό του. Θεαματικά ποσοστά καταγράφει η δημοφιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα (31%), με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ να αποτελεί τον βασικό «εχθρό» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακολούθως ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάζουν παρόμοια ποσοστά (στο 20% και 22%) και αμετάβλητα από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθεί και σημειώνει μείωση στη δημοφιλία της, από το 21,1% στο 18,6%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο Κυριάκος Βελόπουλος διατηρεί το ήδη ανεβασμένο ποσοστό του που κυμαίνεται στο 18%.

Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας:

Μητσοτάκης: 40,4% (από 41,5%)

Κουτσούμπας: 31% (από 35,5%)

Ανδρουλάκης: 22,6% (από 22,6%)

Κασσελάκης: 20% (από 20%)

Κωνσταντοπούλου: 18,6 (από 21,1%)

Βελόπουλος: 18 (από 18,3%)

Νατσιός: 12,1% (από 9,8%)

Στίγκας: 4,6% (από 3,8%)

Διχασμένη η κοινωνία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – «Ναι» στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Σε επίκαιρες ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην έρευνα της Interview με τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία -χωρίς τη δυνατότητα απόκτησης παιδιού με παρένθετη κύηση- να είναι αναμφίβολα το πιο διχαστικό θέμα αφού το 51% διαφωνεί, το 45% εμφανίζεται σύμφωνο και μια μικρή μερίδα (4%) δεν παίρνει θέση. Ωστόσο, ξεκάθαρα αρνητικοί (70%) είναι οι πολίτες στην εισαγωγή του όρου «Γονέας Ι» και «Γονέας ΙΙ», θέση που προβλέπεται στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται πως δε βρίσκει απήχηση στην κοινωνία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό σύμφωνης γνώμης των πολιτών εντοπίζεται στα δύο ζητήματα περί Παιδείας καθώς το 86% τίθεται υπέρ της αξιολόγης εκπαιδευτικών και το 57% συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Στον τομέα της οικονομίας, «χαμένοι» στη μετάφραση είναι οι πολίτες μετά την εφαρμογή των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος, με το 20% να απαντάει πως δεν γνωρίζει αν ο χρωματισμός των τιμολογίων ρεύματος ενίσχυσε τον ανταγωνισμό, ενώ ένας στους δύο πιστεύει πως δεν έχει συμβάλει στο να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι τιμές.

Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη καλπάζουσα ακρίβεια7 στους 10 πολίτες πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να την αντιμετωπίσει, ενώ μόλις το 26% εντοπίζει κυβερνητικές κινήσεις διαχείρισης του πληθωρισμού.

Ισόπαλοι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές – Πλησιάζει το ΚΚΕ

Παρά τους «τριγμούς» στο εσωτερικό της ΝΔ το τελευταίο διάστημα, στην ερώτηση αν είχαμε ευρωεκλογές την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, η κυβέρνηση υπερέχει ξεκάθαρα με 27,1% (από 29,2%).

Η μάχη για τη δεύτερη θέση όμως εξελίσσεται στο απόλυτο θρίλερ αφού ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ισοβαθμούν με 12,2% (από 12,4%) και 12,1% (από 13,8%) αντίστοιχα.

Σημαντικά αυξημένο ποσοστό λαμβάνει το ΚΚΕ το οποίο από το 6,8% ανεβαίνει στο 9,3% και πλέον απειλεί τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελληνική Λύση κινείται περίπου στα ίδια ποσοστά με 6,9% (από 6,4%) ενώ μέσα είναι και η Νέα Αριστερά η οποία από το 2,5% ανεβαίνει στο 3,5%.

Η Νίκη παρουσιάζεται στο 4,5% (από 3,3%), η Πλεύση Ελευθερίας στο 2% (από 2,6%) οι Σπαρτιάτες στο 2,2% (από 2%), ενώ το 6,2% απάντησε άλλο (από 6,8%) και οι αναποφάσιστοι είναι στο 14% (από 14,1%).

Όπως φαίνεται, το ΚΚΕ εκμεταλλεύεται την αδυναμία τόσο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να ανεβάσουν τα ποσοστά τους και να απειλήσουν τη Νέα Δημοκρατία, και η Νέα Αριστερά «παίζει» πλέον σε ποσοστά που της επιτρέπουν την εκλογή ευρωβουλευτή. Ταυτόχρονα Ελληνική Λύση και Νίκη καρπώνονται τις διαρροές της ΝΔ.

Πηγή: politic.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X