Θέμα

Έρχεται φοροκαταιγίδα 6,2 δισ. για τους πολλούς και ελαφρύνσεις για τους λίγους

Έρχεται φοροκαταιγίδα 6,2 δισ. για τους πολλούς και ελαφρύνσεις για τους λίγους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θυσία στον βωμό της επικοινωνιακής φούσκας της κυβέρνησης περί δημιουργίας success story στην οικονομία γίνονται περίπου μισό εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η κυβέρνηση προχωρά σε de facto επιβαρύνσεις σε χιλιάδες επαγγελματίες -παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα πριν από τις εκλογές αλλά και μετά-, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας περνά σε νέα φάση, η οποία δεν θα έχει καμία σχέση ούτε με την πανδημική περίοδο αλλά ούτε και με την αντίστοιχη της έναρξης της ενεργειακής κρίσης.

Το επόμενο στάδιο αφορά έναν προϋπολογισμό -αυτόν του 2024-, ο οποίος προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 2,1%, ήτοι σχεδόν διπλάσιο από τον φετινό στόχο, που είναι 1,1%.

Επιβαρύνσεις για τους πολλούς

Πώς θα επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος; Οι πολίτες, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα πληρώσουν συνολικά 62,9 δισ. ευρώ σε φόρους, δηλαδή 6,2 δισ. παραπάνω σε σχέση με τη φετινή χρονιά.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ προβλέπεται να αυξηθούν στα 24,3 δισ. ευρώ, από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος προϋπολογισμός, ήτοι πάνω από 2,2 δισ. ευρώ αύξηση. Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί η άμεση φορολογία, δηλαδή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που σχεδιάζεται να φτάσει στα 13 δισ. ευρώ, μια αύξηση κατά 1,7 δισ. σε σχέση με το 2023.

Παράλληλα, η φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων θα ανέλθει στα 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 2 δισ., με «κυρίως μενού» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακόμη, από το 2024 αυξάνονται εκ νέου οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 120 ευρώ τον χρόνο για τη συντριπτική πλειονότητα των μη μισθωτών (έχουν αυξηθεί κατά 24% για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών την τελευταία τριετία).

Όπως προκύπτει, η νέα επιβάρυνση στους ελεύθερους επαγγελματίες θα προσθέσει στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2024 ένα επιπλέον ποσό που ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ.

Ελαφρύνεις για λίγους

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται ότι δίνει ελαφρύνσεις ή προχωρά σε εξυπηρετήσεις προς τα πολύ μεγάλα «πορτοφόλια». Είναι χαρακτηριστικό ότι κάνει χρήση 12,1 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ. ευρώ).

Επίσης, προχωρά σε νέες φοροαπαλλαγές με τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% (ετήσιο κόστος στα δημοσιονομικά 22 εκατ. ευρώ), τη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ) και την κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά ομόλογα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 7 εκατ. ευρώ).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X