Θέμα

Φωτιά τώρα: Υπουλο σχέδιο ύποπτων κύκλων-Οι τρεις συμπτώσεις

Φωτιά τώρα: Υπουλο σχέδιο ύποπτων κύκλων-Οι τρεις συμπτώσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Και ξαφνικά στα καμένα άρχισαν να φυτρώνουν εμπρηστικοί μηχανισμοί. Μαζί με τις προσαγωγές πολιτών για εμπρησμό μπορεί κανείς να αρχίσει να σκέφτεται και κάποιοι να διακινούν την ιδέα ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα ευρύτατου εμπρηστικού σχεδίου. Οχι πως δεν υπάρχουν εμπρηστές και εμπρησμοί. Το αντίθετο. Αλλά από εκεί ως το οργανωμένο σχέδιο η απόσταση είναι τεράστια και αν ορισμένοι θέλουν να τη διανύσουν θα πρέπει να διαθέτουν ατράνταχτα στοιχεία.

Πάντως, οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που έχουν εντοπιστεί και των οποίων φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν πείθουν. Γιατί; Διότι όπως επισημαίνει  με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης και σήμερα εμπειρογνώμονας σε ζητήματα εμπρησμών, ο μηχανισμός τοποθετήθηκε μετά τη φωτιά.

Ο πρώην υπαρχηγός σχολιάζοντας τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν  από τον Πρώτο Θέμα σχετικά με τον εμπρηστικό μηχανισμό, εκφράζει αμφιβολίες. Όπως αναφέρει και με βάση την εμπειρία του ο μηχανισμός τοποθετήθηκε εκ των υστέρων και εξηγεί πως αυτό προκύπτει από την απουσία έντονης θερμικής βλάβης.

Τα όσα αναφέρει ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και μέχρι πρότινος στέλεχος της ΝΔ, εγείρουν πολλά ερωτήματα τα οποία και θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει. Τις τελευταίες ώρες διαρρέεται έντονα σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ το σενάριο του οργανωμένο εμπρηστικού σχεδίου. Όπως είχε γίνει και το 2007 με την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και την θεωρία της «ασύμμετρης απειλής». Ωστόσο η αναφορά του αντιστράτηγου της Πυροσβεστικής εγείρει σοβαρά ζητήματα. Εάν όντως τοποθετήθηκε εκ των υστέρων ο εμπρηστικός μηχανισμός, ποιοι τον τοποθέτησαν εκεί και με ποιο σκοπό;

Ομως, αυτό το γεγονός δεν είναι το μόνο που προκαλεί υποψίες για ύπουλο σχέδιο ύποπτων κύκλων. Το δημοσίευμα της εφημερίδας “Εστία” ότι υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που εισηγήθηκαν την αναστολή άρθρων του Συντάγματος, εγείρει τεράστια ερωτήματα και δεν αρκεί ο χαρακτηρισμός ως φαιδρών των δημοσιευμάτων από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες.

Εξάλλου και εντός της κυβέρνησης και εντός του κυβερνώντος κόμματος είναι γνωστό τοις πάσι, πως υπάρχουν…σταγονίδια τα οποία θα μπορούσαν να προτείνουν και σίγουρα να αποδεχτούν περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών, αν αυτό πλήττει τους αντιπάλους τους και ευνοεί τους σκοπούς τους.

Τρίτη περίεργη σύμπτωση η επίθεση σε δημοσιογράφους του OPEN, του καναλιού που μεταδίδει χωρίς λογοκρισία τις πληροφορίες και τις δηλώσεις τοπικών αρχόντων και κατοίκων των περιοχών που καίγονται και επικρίνουν με σφοδρότητα, αλλά ενίοτε και με γαλλικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές. Και αυτή η στάση του καναλιού έχει, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, ενοχλήσει το Μαξίμου και την κυβέρνηση. Φυσικό θα πει κάποιος όταν γνωρίζει πως οι κυβερνώντας διέθεσαν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια για να τους λιβανίζουν κανάλια, εφημερίδες και ιστότοποι, αλλά τώρα το OPEN τους χαλάει τα σχέδια του ελέγχου της ενημέρωσης.

Αν δε, ληφθεί υπόψη ότι προπηλάκισαν τους δημοσιογράφους παρουσία 20 ως 30 αστυνομικών οι οποίοι παρακολουθούσαν απαθείς χωρίς να τους εμποδίσουν, δημιουργεί πολύ εύλογα ερωτηματικά. Ερωτηματικά τα οποία επιτείνονται από  τη δήλωση του δημοσιογράφου του OPEN Κώστα Αλατζά που ήταν παρόν στο επεισόδιο, πως η φρασεολογία τους και η συμπεριφορά τους παραπέμπουν σε φασίστες.

Δείτε το tweet του Αδριανού Γκουρμπάτση

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X