Κοινωνικό μέρισμα: Προσοχή! Δέκα “κόφτες” αποκλείουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες

αγορές
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Σχεδιασμένα με τρόπο που αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες είναι τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων (www.koinonikomerisma.gr) άνοιξε χθες, Κυριακή 26/11/2017. Έχει δοθεί προθεσμία υποβολής έως τις 12/12/2017.

Ωστόσο, πολλοί φορολογούμενοι βλέπουν ήδη τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται από το  αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου που έχουν εγκαταστήσει τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Έτσι, ακόμα και αν πολλοί μισθωτοί, συνταξιούχοι και  επαγγελματίες είδαν το 2016 τα εισοδήματα τους να μειώνονται κατακόρυφα και να μην ανακάμπτουν φέτος, δεν θα λάβουν ούτε… σεντ οικονομικής ενίσχυσης.

Ανοιξε η εφαρμογή του κοινωνικού μερίσματος – Tα 6 βήματα για να συμπληρώσετε σωστά την αίτηση

Ο δεκάλογος του… αποκλεισμού από το κοινωνικό μέρισμα!

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το capital.gr, δέκα είναι οι “κόφτες” που έχει ενσωματώσει η κυβέρνηση στην παροχή του “Κοινωνικού Μερίσματος”.

1) Στο συνολικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των επιδομάτων (π.χ οικογενειακό επίδομα) τα οποία έλαβε το 2016.

Έτσι, αν για παράδειγμα μία οικογένεια με 2 ανήλικα και φορολογητέο ετήσιο εισόδημα 17.500 ευρώ λαμβάνει οικογενειακό επίδομα 640 ευρώ, αποκλείεται από το “Κοινωνικό Μέρισμα”. Κι αυτό γιατί το συνολικό εισόδημα φτάνει τα 18.140. Έτσι, ξεπερνά το πλαφόν των 18.000 ευρώ που ισχύει για αυτού του τύπου τα νοικοκυριά.

2) Για να λάβει ένας εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ άνεργος “Κοινωνικό Μέρισμα” θα πρέπει: Να έχει κλείσει τουλάχιστον 6 μήνες ανεργίας έως τις 31/10/2017.

Έτσι όποιος άνεργος με εισόδημα έως 9.000 ευρώ το 2016 έχει  έως την παραπάνω ημερομηνία 5 μήνες ανεργίας δεν θα λάβει το “Κοινωνικό Μέρισμα”.

3) Για να λάβει ένα νοικοκυριό “Κοινωνικό Μέρισμα” πρέπει να έχει δηλώσει το 2016 εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ.

Έτσι, αν ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, δηλαδή ένα νοικοκυριό με ένα μόνο μέλος, έχει εισόδημα 9.100 ευρώ, δεν δικαιούται να λάβει “Κοινωνικό Μέρισμα”. Αυτό, ακόμα και αν πληροί όλα τα άλλα κριτήρια.

Ποια εισοδήματα εξαιρούνται και ποια «μετράνε» στα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος

4) Δικαιούχος του “Κοινωνικού Μερίσματος” είναι όποιος (σ.σ. πέραν των άλλων κριτηρίων) έχει ακίνητη περιουσία αξίας κάτω των 120.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως αν ένας πολίτης είχε δηλώσει στην εφορία μηδενικό εισόδημα για  το 2016, αλλά έχει ακίνητα αξίας 120.000 ευρώ, δεν θα λάβει την εν λόγω ενίσχυση.

Τα υπόλοιπα… αγκάθια για το κοινωνικό μέρισμα

5) Δεν μπορεί να λάβει κάποιος πολίτης το “Κοινωνικό Μέρισμα” αν έχει καταθέσεις πάνω από 9.000 ευρώ.

Έτσι ακόμα και αν ένας πολίτης έχει δηλώσει κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα στην εφορία, δεν θα λάβει το εν λόγω μέρισμα. Κι αυτό λόγω του ότι οι καταθέσεις του (σ.σ. τις οποίες μπορεί να τις απέκτησε πχ από κάποια κληρονομιά) ξεπερνούν τις 9.000 ευρώ.

6) Αν ένας πολίτης δεν έχει ασφαλισθεί ποτέ έως 31/10/2017, τότε δεν δικαιούται “Κοινωνικό Μέρισμα”.

Έτσι ακόμα και αν έχει πληροί τα εισοδηματικά κι άλλα κριτήρια, δεν θα λάβει “Κοινωνικό Μέρισμα”.

7) Όποιος πολίτης δεν διαμένει νομίμως και αδιαλείπτως  στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία, δηλαδή από το 2012, δεν δικαιούται “Κοινωνικό Μέρισμα”.

Έτσι, αν κάποιος έχει διαμείνει μόνο 4 έτη, δεν θα λάβει μέρισμα. Ακόμα και αν πληροί όλα τα άλλα κριτήρια.

Πώς θα εκδώσετε κωδικούς Taxisnet αν δεν έχετε για την αίτηση του κοινωνικού μερίσματος

8) Πολίτης  δεν έχει υποβάλλει συνεχώς φορολογικές δηλώσεις στο διάστημα 2012 -2016; Τότε δεν δικαιούται να λάβει “Κοινωνικό Μέρισμα”.

Έτσι αν κάποιος έχει να υποβάλλει δήλωση από το 2014, δεν θα λάβει “Κοινωνικό Μέρισμα”. Ακόμα και αν πληροί όλα τα άλλα κριτήρια (πχ εισοδηματικά, περιουσιακά κλπ.).

9) Αποκλείονται από το “Κοινωνικό Μέρισμα” όσοι φορολογούμενοι εμπίπτουν στις διατάξεις του Φόρου Πολυτελείας.

10) Αποκλείονται, επίσης, από την εν λόγω έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσοι δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους, λοιπό προσωπικό, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και ένας φορολογούμενους πληροί όλα τα άλλα κριτήρια, αλλά δηλώνει δαπάνες σαν τις παραπάνω ή εκπίπτει στις διατάξεις του Φόρου Πολυτελείας, τότε δεν θα λάβει το μέρισμα.

Αυτά είναι τα έξι κριτήρια

Υπάρχουν έξι βασικά κριτήρια. Τα οποία φυσικά πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα. Τα κριτήρια αυτά αποτελούν το… εισιτήριο για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος.

Κριτήριο πρώτο – Ύψος εισοδήματος

Κριτήριο δεύτερο – Αξία ακίνητης περιουσίας

κοινωνικό μέρισμα

Κριτήριο τρίτο – Ύψος καταθέσεων και τόκων

κοινωνικό μέρισμα

Κριτήριο τέταρτο – Περιουσιακά τεκμήρια

κοινωνικό μέρισμα

Κριτήριο πέμπτο – Χρόνος ασφάλισης

κοινωνικό μέρισμα

Κριτήριο έκτο – Χρόνος διαμονής

κοινωνικό μέρισμα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιλογές