Κοινωνία

Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων

Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Astrazeneca και την αναβολή εμβολιασμών στην Ευρώπη λόγω της συσχέτισης του συγκεκριμένου εμβολίου με συμβάντα θρόμβωσης.

Τα εμβόλια κατά της covid-19 προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους, αλλά δεν προστατεύουν από άλλα νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να συσχετίζονται με εμβολιασμούς, είπε η κ. Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και ειδικότερα στη στάση της χώρα μας και των πολιτών.

Η Ελλάδα, είπε, συντάχθηκε με τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, και επισήμανε: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβώσεων, ωστόσο συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος».

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε: «Ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα που συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. Δηλαδή δύο στοιχεία που δεν απαντούν συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. Σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών».

«Παρά, λοιπόν, τη θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτών των σπάνιων περιστατικών, ο έλεγχος συνεχίζεται και δίνονται και οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης και προς τους θεράποντες, αλλά και προς τους εμβολιαζόμενους. Το συμπέρασμα όμως είναι ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca στην πρόληψη των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των θανάτων, υπερτερεί έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και θρόμβωσης», συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού από άτομα που κατά προτεραιότητα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα είπε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να βελτιωθεί.

Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός για να προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο θα πρέπει να είναι πλήρης και να έχουν περάσει 7 μέρες από την δεύτερη δόση, ωστόσο είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που νοσούν οι εμβολιαζόμενοι και σύμφωνα με στοιχεία αυτό είναι εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,2%.

Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μη γίνει το εμβόλιο.

125 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ-Διπλάσιος ο κίνδυνος να πεθάνουν 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X