Επιλογές

“Θησαυρός” 600 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη! Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και… εξελίξεις

“Θησαυρός” 600 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη! Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και… εξελίξεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ήρθε από το βήμα του Med Petroleum Summit που διοργανώνει η IN-VR Oil&Gas. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς είπε ξεκάθαρα ότι το φυσικό αέριο στην Κρήτη (στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού) υπολογίζεται μεταξύ 3 και 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο τα κοιτάσματα ανέρχονται στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι… θησαυρός!

Σε Κρήτη και Ιόνιο φαίνεται ότι κρύβεται ένας πραγματικός θησαυρός. Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία”. Ο κ. Μπασιάς ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα βασίζονται στις ομοιότητες που έχουν οι περιοχές της δυτικής Ελλάδας με εκείνες της περιοχής όπου εντοπίστηκε το κοίτασμα Ζορ.

Αλλά και στις αντίστοιχες ομοιότητες που υπάρχουν στις περιοχές νότια της Κρήτης με εκείνες των κοιτασμάτων Καλυψώ και Ονησίφορος στην Κύπρο.

Κάπως έτσι υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα τα αποθέματα είναι σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο τουλάχιστον 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Παράλληλα, τα κοιτάσματα για το πετρέλαιο υπολογίζονται στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.

Τεχνολογικές εταιρείες ψάχνουν για Έλληνες στο εξωτερικό και… πληρώνουν

Τα κρατικά κέρδη από τα κοιτάσματα αυτά υπολογίζονται σε περίπου 600 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα αυτά μπορούν να αρχίσουν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία από την έναρξη υπογραφής των συμβάσεων εκμετάλλευσης…

32116620 10155222807752102 4350814377792765952 nΧάρτης με τα πρώτα αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης/Πηγή: Eurokinissi

O αγωγός φυσικού αερίου East-Med στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων, ο κ. Μπασιάς τις απέδωσε:

  • Στις ομοιότητες των γεωλογικών δομών της δυτικής Ελλάδας με εκείνες του Ζορ.
  • Στις αντίστοιχες ομοιότητες της Κρήτης με εκείνες των κοιτασμάτων «Ονησιφόρος» και «Καλυψώ» που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
  • Στις ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου από τέσσερις τύπους γεωλογικών δομών:
  1. Καλυψώ, Ονησίφορος,, Ζορ: 37 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου
  2. Αφροδίτη, Τανίν και Καρίς: 6 τρισ. κ.π.
  3. Λεβιάθαν και Ταμάρ: 33 τρισ. κ.π.
  4. Μαρί, Νόα και Γάζα: 2,5 τρισ. κ.π.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του κ. Μπασιά έρχονται σε συνάρτηση με τη μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολου αλλά και με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Environmetal Science and Engineering».

Στην τελευταία, μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπολογιζόταν πως στην Ελλάδα υπάρχουν 4 τρισ. κυβικά ποδών φυσικού αερίου (περίπου 3 δισ. βαρέλια).

Ο Αντώνης Φώσκολος εκτιμά ότι τα κοιτάσματα της Κρήτης είναι πολύ μεγαλύτερα.

Για να έχουμε μία εικόνα για τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στην Κρήτη, θα επικαλεστούμε τις απόψεις και εκτιμήσεις του Αντώνη Φώσκολου, που είναι ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Είναι ο πρώτος επιστήμονας που από το 2010 έλεγε ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και τότε κανείς δεν τον πίστευε.

Τώρα αν όλα εξελιχθούν ομαλά η πρώτη γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης θα γίνει, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Δρ. Γιάννης Μπασιάς, στα μέσα του 2020.
Όσον  αφορά τις ποσότητες του φυσικού αερίου δύσκολο να εκτιμηθεί αν δεν γίνουν οι γεωτρήσεις. Ομως, όπως υποστηρίζει ο Αντώνης Φώσκολος μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να γίνει με βάσει τον αριθμό και τα μεγέθη των στόχων σε αντιστοιχία με το τι έχει βρεθεί στο Ζορ της Αιγύπτου που είναι επίσης κοραλλιογενής ύφαλος όπως είναι και οι στόχοι κάτω από την Κρήτη.

Το Ζόρ έχει έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθος περίπου 700 μέτρων με απόθεμα 0.8 τρις. Μ3 φυσικού αερίου. Τρεις στόχοι κάτω από την Κρήτη, ένας νοτιοδυτικά της Ελαφονήσου έχει έκταση 650 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένας δεύτερος στόχος γύρω από τη Γαύδο έχει έκταση 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ένας τρίτος 190 χιλιόμετρα νότια των Καλών Λιμένων του νομού Ηρακλείου 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αν τα βάθη των κοραλλιογενών υφάλων, σύμφωνα με τον Αντώνη Φώσκολο είναι τόσα όσο το βάθος του Ζόρ, γεγονός που μπορεί να προσδιοριστεί από τα γεωφυσικά στοιχεία της εταιρείας PGS που έκανε τις μελέτες, τότε η ποσότητες του φυσικού αερίου που αναμένονται μόνο στα 3 από τα 16 υποθαλάσσια κοιτάσματα ανέρχονται σε 16.8 τρις κυβικά μέτρα.

Αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα νότια της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυρίου Φώσκολου, ενώ η μεγίστη ανέρχεται 27,2 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτές οι ποσότητες φυσικού αερίου μεταφραζόμενες σε ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου αντιστιστοιχούν η μεν ελάχιστη σε 108 δις. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου η δε μεγίστη σε 175 δις. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης θα αναφέρουμε ότι τα πραγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας ειναι λιγότερα απο τα 100 δις βαρέλια.

Βεβαίως οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων φυσικού αερίου κάτω από την Κρήτη θα βεβαιωθούν μόνο με τις γεωτρήσεις που θα αρχίσουν να γίνονται στα μέσα του 2020 από τις εταιρείες EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ.
Για την αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ακούγονται εξωφρενικά τα νούμερα του Αντώνη Φώσκολου. Ομως, αξίζει να τα παραθέσουμε από τη στιγμή που τα λέει ο άνθρωπος, που πρώτος μίλησε πριν από πολλά χρόνια για τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στην Κρήτη. Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις του η αξία κυμαίνεται με βάση την εκτίμηση των 16,8 τρις κυβικών μέτρων σε 4,746 τρις δολάρια και με βάση τα 27,2 τρις κυβικά φυσικού αερίου σε 7,689 τρις δολάρια.

Το 20% της αξίας των κοιτασμάτων το παίρνει το δημόσιο και το 5% η Περιφέρεια Κρήτης. Επίσης, θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Επιμέλεια: Γιώργος Χρηστάκης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X