Ελλάδα

Το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και οι συστάσεις Μητσοτάκη στους τραπεζίτες

Το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και οι συστάσεις Μητσοτάκη στους τραπεζίτες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όπως τόνισε, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του (σ.σ.: επέλεξε να μη μιλήσει από το βήμα της Βουλής), το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» φέρνει το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας στον 21ο αιώνα και στην ψηφιακή εποχή.

Ενσωματώνει καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, αίρει γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις και ενθαρρύνει την πλήρη απασχόληση. Συγκεκριμένα: Αίρει δεκάδες εμπόδια -ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα που έκλειναν το δρόμο στις νέες επενδύσεις. Θεραπεύει αδυναμίες που ξέμειναν από το βαθύ παρελθόν.

ATM: Συνάντηση Μητσοτάκη με τους τραπεζίτες για τις χρεώσεις «φωτιά»!

Αθροίζει πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δίνει χέρι βοήθειας σε επιχειρήσεις -νεοφυείς ή με σοβαρά οικονομικά προβλήματα- να σταθούν στα πόδια τους. Διασφαλίσει τον κόσμο της επισφαλούς εργασίας με μέτρα κατά της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Και τέλος, στηρίζει την υγιή, διαφανή και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντάται σήμερα με εκπροσώπους Τραπεζών

Ως ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο, άλλωστε, καταγράφεται η επίδοση της Ελλάδας στην έκθεση Doing Business 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο λόγος είναι πως δείχνει μια συνεχή υποχώρηση της Ελλάδας κατά τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια κατάταξη για την ευκολία του επιχειρείν.

Έτσι, ανάμεσα σε 190 χώρες, η Ελλάδα στη φετινή  έκθεση καταλαμβάνει την 79η θέση, ενώ στην περσινή καταλάμβανε την 72η θέση και στην προπέρσινη 67η.

Υπάρχει, δηλαδή, μια συνεχής υποχώρηση κατά τα τελευταία χρόνια και η οποία είναι αποτέλεσμα – σύμφωνα με την κυβέρνηση – της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα, εξαιρετική σημασία έχει για την κυβέρνηση και η παρέμβαση του πρωθυπουργού στους τραπεζίτες τόσο για τα κόκκινα δάνεια όσο και για τον εξορθολογισμό των χρεώσεων των προμηθειών και των τραπεζικών υπηρεσιών.

Για τα μεν κόκκινα δάνεια, το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου μείωσης τους σε μονοψήφιο ποσοστό ως το 2022, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, η κυβέρνηση περιμένει ότι όλες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν το σχέδιο «Ηρακλής».

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα συζητήσει με τους θεσμούς τον οδικό χάρτη για την ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων που εφαρμόζονται σήμερα, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μέσα στο 2020 ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και ο υφιστάμενος μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, με σκοπό να διασωθούν τα σπίτια όσων έχουν πραγματικά ανάγκη και να ξεχωρίσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και να προχωρήσουν περισσότεροι πολίτες σε ρυθμίσεις.

Τέλος, σε ό, τι αφορά στις χρεώσεις και τις προμήθειες των τραπεζών, ο πρωθυπουργός κάλεσε ευθέως τους εκπροσώπους των τραπεζών να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε μια σειρά υπηρεσιών.

Από την πλευρά τους, εκείνοι δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, καθώς τονίστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης πως τώρα που η οικονομία μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης και οι τράπεζες ανακάμπτουν, δεν νοείται να υπάρχουν άδικες χρεώσεις στις συναλλαγές προς τους πελάτες τους ή να επιβαρύνεται π.χ. ένας χαμηλοσυνταξιούχος σε ένα χωριό που αναγκαστικά εξυπηρετείται από τα ΑΤΜ μιας τράπεζας.

Πηγή:thecaller.gr

Δείτε ακόμη:

Σταύρος Ξαρχάκος: Σπάνια βραδινή έξοδος με τη σύζυγό του Ηρώ Σαΐα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X