Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Μητσοτάκης και Τσίπρας ας διαβάσουν τον Κίσινγκερ

Μητσοτάκης και Τσίπρας ας διαβάσουν τον Κίσινγκερ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην ομιλία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα: «Θα κριθούμε όλοι για όλα, την επόμενη μέρα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα και κυκλώματα». Σωστή διαπίστωση, όμως περιορισμένη και μερική. Γιατί θα κριθεί κάτι βαθύτερο. Ενας πυλώνας των σύγχρονων κοινωνιών που αναδύθηκε μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Θα κριθεί το ίδιο το κοινωνικό συμβόλαιο. Ο θεμέλιος λίθος των κοινωνιών μας.

Γι΄ αυτό καλό θα είναι Μητσοτάκη, Τσίπρας, Γεννηματά και οι άλλοι ηγέτες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης να διαβάσουν το άρθρο του Χένρι Κίσινγκερ. Εμείς οι Ελληνες και οι Κύπριοι αδελφοί μας, μπορεί να έχουμε πολύ άσχημε αναμνήσεις για το ρόλο του στην τουρκική εισβολή το 1974 στο νησί. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρακολουθούμε τη σκέψη του και τις αναλύσεις του. Ακόμα και σαν εχθρό αν τον δούμε καλό είναι να τον διαβάζουμε για να γνωρίζουμε πως σκέφτονται και τι σχεδιάζουν οι εχθροί.

Ομως, αυτή τη φορά, είμαστε όλοι στην ίδια όχθη, τουλάχιστον στο σκέλος της αντιμετώπισης των κινδύνων από τον κορονοϊό. Ο Χένρι Κίσινγκερ λοιπόν σε ένα πράγματι διεισδυτικό άρθρο στη Wall Street Journal συστήνει στις πολιτικές ηγεσίες να δράσουν μαζί και αλληλέγγυα, γιατί κινδυνεύει το κοινωνικό συμβόλαιο πάνω στο οποίο στηρίχτηκαν και οικοδομήθηκαν οι αξίες των σύγχρονων κοινωνιών των οποίων οι αξίες έχουν διαμορφωθεί στη βάση του διαφωτισμού.

Ο Χένρι Κίσινγκερ προειδοποιεί και βλέπει φωτιά σε όλο τον κόσμο αν αποτύχουμε με τον κορονοϊό. Παραθέτω μόνο μία παράγραφο: «Οι ηγέτες αντιμετωπίζουν την κρίση κατά βάση σε εθνικό επίπεδο, οι διαβρωτικές όμως συνέπειες της πανδημίας στις κοινωνίες δεν γνωρίζουν σύνορα. Ενώ η επίθεση στην ανθρώπινη υγεία θα είναι -εύχομαι- προσωρινή, η πολιτική και οικονομική αναταραχή που ξέσπασε μπορεί να διαρκέσει ολόκληρες γενιές. Καμία χώρα, ούτε καν οι ΗΠΑ, δεν μπορούν με απόλυτα εθνικές προσπάθειες να ξεπεράσουν τον ιό. Η αντιμετώπιση των αναγκαιοτήτων της στιγμής πρέπει να συνδυαστεί με ένα παγκόσμιο συλλογικό όραμα και πρόγραμμα. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δυο μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το χειρότερο και στα δυο».

Αν η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν τον κόπο να διαβάσουν αυτή την παράγραφο, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιληφθούν τι σημασία της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης της Ευρώπης.

Οσον αφορά σε μία άλλη διάσταση οι ηγέτες μας οφείλουν ότι ο κορονοϊός σκότωσε και τον νεοφιλελευθερισμό. Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποχρέωση να αντιληφθεί πως οι νεοφιλελεύθερες συνταγές αποτελούν μία πρόσθετη απειλή για πλήρη διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου.

Ο δε Αλέξης Τσίπρας έχει επίσης, υποχρέωση απέναντι στο λαό να αναδείξει την καταστροφή που προκάλεσε, προκαλεί και θα προκαλέσει ο φιλελευθερισμός στον ελληνικό λαό. Αυτή τη στιγμή οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ίσως είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους πολίτες, αλλά και για την κοινωνία συνολικά.

Τέλος, μία πολύ μεγάλη αξία του άρθρου του Κίσινγκερ είναι πως αναδεικνύει τη σημασία του συντονισμού της δράσης μεταξύ κρατών, της αλληλεγγύης και της κινητοποίησης όλων εναντίων ενός εχθρού ο οποίος είναι κοινός για όλους. Και ο εχθρός δεν είναι μόνο ο κορονοϊός. Είναι και η οικονομική κρίση, η κρίση αρχών και αξιών, που μάλλον θα προκαλέσουν μεγαλύτερη καταστροφή, αν οι ηγεσίες δεν φροντίσουν να συνεργαστούν  για να τις αντιμετωπίσουν.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X