Κοινωνία

Βαριά μορφή κορονοϊού αυτό το σύμπτωμα στα χείλη! Τι να προσέξετε

Βαριά μορφή κορονοϊού αυτό το σύμπτωμα στα χείλη! Τι να προσέξετε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα πιο σπάνια όμως είναι αυτά που δεν πρέπει να αμελείτε. Στην περίπτωση μας, τα μπλε χείλη είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε.

Σύμφωνα με το CDC (Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) μέσα σε μία μεγάλη λίστα «προειδοποιητικών σημαδιών έκτακτης ανάγκης» για τον κορονοϊό, αναφέρεται και το σύμπτωμα της μπλέ απόχρωσης στα χείλη.

Η μεταδιδακτορική φοιτήτρια Jenna Liphart Rhoads, αναφέρει «Τα μπλε χείλη, φαινόμενο γνωστό και ως κυάνωση (cyanosis), είναι ένα σύμπτωμα COVID-19, που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, επειδή θεωρούνται καθυστερημένο σημάδι στέρησης οξυγόνου».

Το σύμπτωμα και η φλεγμονή

Ενώ εξηγεί πως εάν η φλεγμονή στους πνεύμονες είναι αρκετή για να μειώσει το οξυγόνο που λαμβάνεται τότε εμφανίζεται το σύμπτωμα. Συμπληρώνει βέβαια πως τα μπλέ χείλη είναι αρκετά σπάνιο σύμπτωμα του κορονοϊού καθώς δηλώνει «για να φτάσουν τα χείλη να πάρουν μπλε απόχρωση, η αναπνευστική δυσφορία θα είναι ήδη πολύ εμφανής».

Κορονοϊός: Έτσι καταλαβαίνετε αν ο πονόλαιμος είναι σύμπτωμα!

Ακόμη ο dr. Amesh A. Adalja, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, μιλώντας στο Prevention, δήλωσε «υπήρχαν ασθενείς που, για απροσδιόριστο λόγο, δεν έχουν άλλα συμπτώματα εκτός από τα μπλε χείλη». Αυτοί οι ασθενείς ονομάζονται «χαρούμενοι υποξικοί (happy hypoxics)»

Μάλιστα, σύμφωνα με την thesun.co.uk, γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο Whittington του Λονδίνου, ανέφερε αντίστοιχη περίπτωση άνδρα που φαίνεται να είχε χαρούμενη υποξία. Ο γιατρός Hugh Montgomery, λέει πως ένας από τους ασθενείς του, που έπασχε από κορονοϊό ενώ φαινόταν να αναρρώνει, πέθανε μόλις 15 λεπτά με τα την τελευταία εξέταση του. Ο ασθενής φαινόταν καλά, όμως είχε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Έτσι αν άτομο έχει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, ώστε τα χείλη του να αρχίσουν να γίνονται μπλέ, είναι σίγουρα μία σοβαρή κατάσταση Covid-19, σύμφωνα με την dr. Rhoads.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X