Κοινωνία

Μόσιαλος: Τι επίπτωση έχουν ο κορονοϊός και τα mRNA εμβόλια στους διαβητικούς

Μόσιαλος: Τι επίπτωση έχουν ο κορονοϊός και τα mRNA εμβόλια στους διαβητικούς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τις επιπτώσεις του κορονοϊού και των mRNA εμβολίων στους διαβητικούς, αλλά και την πρόκληση διαβήτη από τον ιό στους ανεμβολίαστους παρουσιάζει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει πως η μόλυνση από COVID-19 σχετίζεται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων του διαβήτη και προσθέτει πως άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Όπως εξηγεί «υπάρχουν αρκετά αναδυόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν κάποια σχέση μεταξύ της λοίμωξης με κορονοϊό και των περιπτώσεων εμφάνισης διαβήτη».

Ωστόσο, διευκρινίζει πως δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη μέσω βιολογικού μηχανισμού πως ο κορονοϊός προκαλεί άμεσα διαβήτη. «Δηλαδή η σχέση αυτή επί του παρόντος δεν έχει αποδειχθεί. Αλλά υπάρχουν πολλές μελέτες που ποσοτικοποιούν τον κίνδυνο να αποκτήσει διαβήτη κάποιος αν κολλήσει», αναφέρει.

Ο αντίκτυπος των εμβολίων mRNA στους διαβητικούς

Όσον αφορά τον αντίκτυπο των εμβολίων στους διαβητικούς ο κ. Μόσιαλος ανέφερε: «Κάποιοι φίλοι που έχουν διαβήτη, μου ανέφεραν ότι αυξήθηκαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους μετά το εμβόλιο mRNA και δεν μπορούν να το αποδώσουν αυτό στην αλλαγή τρόπου ζωής ή διατροφικών συνηθειών».

Επικαλούμενος την κλινική μελέτη COVAC-DM από την Αυστρία αναφέρει πως «ο εμβολιασμός με mRNA εμβόλια κατά της COVID-19 από μόνος του δεν άλλαξε την εικόνα του γλυκαιμικού ελέγχου στα άτομα με διαβήτη. Επίσης, η μελέτη έδειξε πως τις ημέρες που οι ασθενείς ένιωθαν κάποιες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, παρατηρήθηκε μια επιδείνωση της γλυκαιμίας σε ασθενείς με ΣΔ τύπου 1. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι επαγγελματίες υγείας και να ενημερώνουν τους ασθενείς τους, σχετικά με τις πιθανές γλυκαιμικές αποκρίσεις μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19».

Διευκρινίζει επιπροσθέτως πως «υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις όμως, που αναφέρονται σε μικρό δείγμα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζουν προσωρινή αστάθεια των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά τον εμβολιασμό, η οποία κανονικά υποχωρεί σε κάποιες ημέρες. Το παροδικό αυτό φαινόμενο είναι πιο έντονο στους ασθενείς που λαμβάνουν από του στόματος υπογλυκαιμικά φάρμακα συν ινσουλίνη, όταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) είναι χαμηλότερη και στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

«Όμως γνωρίζουμε επίσης πως είτε έχετε διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, προδιαβήτη ή διαβήτη κύησης, τα εμβόλια για τον COVID-19 είναι ασφαλή. Αναφορικά με τα εμβόλια mRNA μέχρι στιγμής οι μελέτες εξηγούν πως υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κάποιες παροδικές άλλα όχι σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς με διαβήτη. Υπάρχουν όμως κλινικές μελέτες σε εξέλιξη που θα μας δώσουν περισσότερα στοιχεία και για το χρονοδιάγραμμα και τον βιολογικό μηχανισμό», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X