Διεθνή

ΠΟΥ- Κίνα: Παγκόσμια ανησυχία για νέα έξαρση κρουσμάτων, ποιες χώρες παίρνουν έκτακτα μέτρα

ΠΟΥ- Κίνα: Παγκόσμια ανησυχία για νέα έξαρση κρουσμάτων, ποιες χώρες παίρνουν έκτακτα μέτρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΥ- Κίνα: Η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοινώνουν νέα μέτρα για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα, διχασμένη η Ευρώπη για μια συντονισμένη απάντηση.
Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, μετά την απόφαση της χώρας να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι μολύνσεις από COVID-19 αυξήθηκαν στην Κίνα αυτόν τον μήνα, μετά την άρση της πολιτικής της “μηδενικής COVID”, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό στον πληθυσμό της.

Tη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσουν στο Βέλγιο οι ειδικοί της ομάδας διαχείρισης κινδύνων για να αξιολογήσουν την κατάσταση αναφορικά με τον κορονοιό, όπως ανέφερε ο Βέλγος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε στο Radio1.

Επείγουσα επιστολή Κυριακίδου στους 27 υπουργούς Υγείας της ΕΕ

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Μουδιασμένη η Ευρώπη

«Μουδιασμένη» δείχνει η ΕΕ απέναντι στην έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώνεται στην Κίνα, με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να ακολουθούν τον δικό τους δρόμο ως προς την εφαρμογή ή μη νέων μέτρων.

Με την πρώτη ένδειξη προβλήματος, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έσπευσαν να εγκαταλείψουν το μεγαλύτερο μάθημα της πανδημίας, δηλαδή την αρχή της συλλογικής αντίδρασης στις απειλές για την υγεία, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της λεγόμενης Ένωσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει το Politico.

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα ώστε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο και να εφαρμόσουν ταξιδιωτικά μέτρα που οι εμπειρογνώμονες του μπλοκ επέκριναν ως «αδικαιολόγητα».

Ποιες χώρες παίρνουν μέτρα

Μέχρι στιγμής οι χώρες που ζητούν αρνητικό τεστ κορονοϊού από τους ταξιδιώτες με προέλευση από την Κίνα είναι οι ΗΠΑ, Ινδία, Καναδάς, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Ν. Κορέα, Ισραήλ, Αυστραλία, Ταϊβάν, Μαρόκο, με τον κατάλογο συνεχώς να διευρύνεται.

Ωστόσο υπάρχουν και χώρες που αντιδρούν στην επαναφορά ταξιδιωτικών υγειονομικών ελέγχων, όπως η Γερμανία και η Ελβετία.

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από την Κίνα να μοιράζεται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας κατηγορούν τις άλλες χώρες για μεροληψία και ότι σαμποτάρουν τις προσπάθειες του Πεκίνου να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Αναλυτικά όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους, ανακοίνωσε απόψε η γαλλική κυβέρνηση.

Λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα, η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που επέβαλαν περιορισμούς.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι από τις 5 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.

Η Βρετανία ακολουθεί έτσι το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών που επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία ή το Ισραήλ.

ΠΟΥ: Ζητάει από την Κίνα να μοιράζεται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χθες Παρασκευή συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους για την έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον κορονοϊό στη χώρα τους και τους κάλεσε να μοιράζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι άλλες χώρες να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

Ζήτησε επίσης δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων πολιτών και των άνω των 60 ετών.

Ακόμη, «ο ΠΟΥ επαναβεβαίωσε τη σημασία του εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία των ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τις βαριές μορφές της ασθένειας (COVID-19) και τον θάνατο», αναφέρει το δελτίο Τύπου του διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Γενεύη.

«Ο ΠΟΥ κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει την αλληλούχηση του γονιδιώματος, την κλινική διαχείριση και την εκτίμηση του αντίκτυπου. Εξέφρασε τη βούλησή του να προσφέρει υποστήριξη στα πεδία αυτά, καθώς και στην ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τον εμβολιασμό ώστε να διαλυθούν οι δισταγμοί», προστίθεται στο κείμενο.

Οι συνομιλίες έγιναν έπειτα από μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κάλεσε επανειλημμένα τις κινεζικές αρχές να αυξήσουν τη διαφάνεια σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση.

Η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στην Κίνα του 1,41 δισεκατομμυρίου κατοίκων έχει προκαλέσει ανησυχία στον κόσμο ολόκληρο κι ενέτεινε τον σκεπτικισμό για τα δεδομένα που ανακοινώνονται, καθώς οι επίσημοι αριθμοί ελάχιστα έχουν αυξηθεί παρότι νοσοκομεία, νεκροτομεία και γραφεία τελετών έχουν κατακλυστεί.

Στοιχεία μηδενικής αξιοπιστίας…

Το Σάββατο οι κινεζικές Αρχές ανακοίνωσαν 7.000 κρούσματα πανεθνικά και μόλις ένα (!) θάνατο, αλλά οι αριθμοί ολοφάνερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η βρετανική οργάνωση παρακολούθησης διεθνών υγειονομικών δεδομένων Airfinity εκτίμησε ότι αυτή την εποχή στην Κίνα πεθαίνουν 9.000 άνθρωποι από Covid την ημέρα. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται αστείος ο αριθμός των συνολικά 5.250 θανάτων που παραδέχεται η Κίνα από το ξεκίνημα της πανδημίας, τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2019. Αλλωστε τα κρατικά ΜΜΕ στη μεγαλούπολη Γκουανγκζού μετέδωσαν την Κυριακή ότι τα ημερήσια κρούσματα στην Κίνα έπιασαν πρόσφατα ταβάνι στις 60.000 και αυτή τη στιγμή κινούνται γύρω στις 19.000.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Νοεμβρίου, που είχαν στο στόχαστρο τον Σι Τζινπίνγκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα, η Κίνα τερμάτισε στις 7 Δεκεμβρίου τη δρακόντεια πολιτική της «μηδενικής Covid». Ομως μετά την άρση των λοκντάουν και των υποχρεωτικών τεστ, τα νοσοκομεία στην Κίνα γέμισαν ασθενείς, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένους, ενώ και τα αποτεφρωτήρια έχουν φτάσει στα όριά τους. Σε πολλά φαρμακεία εξάλλου παρατηρείται έλλειψη αντιπυρετικών.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον κόσμο, το πρακτορείο Xinhua ισχυρίστηκε στο πρωτοχρονιάτικο άρθρο του πως η νέα στρατηγική «είναι καλοσχεδιασμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη». Ανέφερε ακόμη ότι τον τελευταίο μήνα η ημερήσια παραγωγή ιβουπροφαίνης και παρακεταμόλης πενταπλασιάστηκε στις 190 εκατομμύρια ταμπλέτες, ενώ η παραγωγή τεστ αντιγόνου έφτασε τα 110 εκατομμύρια την ημέρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X