Γυναίκα

Ψυχολογία | Το σώμα ως στόχος απρόκλητης επιθετικότητας

Ψυχολογία | Το σώμα ως στόχος απρόκλητης επιθετικότητας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

κείμενο Ελένη Σωτάκη //

Η εποχή φαντάζει ιδιαίτερα σκληρή, όταν κάποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα πρότυπα που επιβάλλονται. Πρίν μερικούς μήνες ένα 14χρονο κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη, η Γωγώ έχασε τη ζωή της μετά από επέμβαση για τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας, ο θάνατος προήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια, η οποία προκάλεσε σηπτικό σοκ. Θα μείνουμε μόνο στην τελευταία ανάσα της άτυχης νέας; Τολμάμε να πάμε παρακάτω; Το νεαρό κορίτσι είχε δεχτεί βαρύ και πολύχρονο μπούλινγκ γύρω από τις μη αποδεκτές διαστάσεις του σώματος του. Ήταν ο σταθερός στόχος προσβλητικών σχολίων εναντίον της. Η ψυχολογική ασφυξία την έκανε να αναζητήσει παράθυρο αποδοχής. Για κακή της τύχη απευθύνθηκε και εμπιστεύτηκε λάθος ιατρικά χέρια. Βιώνουμε την περίοδο που η εικόνα μας φαντάζει μεγαλύτερη από το μυαλό μας. Αυτό θα το καταπιούμε αμάσητο; Η κοινωνία οφείλει να απαντήσει σε αυτό. Κανείς δεν περισσεύει.

Πώς συμβαίνει το Bullying
Μπορεί να συμβεί σε άτομα οποιουδήποτε βάρους και σε οποιαδήποτε ηλικία. Συχνά ορίζεται ως απρόκλητη επιθετική συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται επανειλημμένα εναντίον θυμάτων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Το Bullying περιλαμβάνει:
-Απειλές

-Προσβολές και εξύβριση

-Διάδοση φημών

-Σωματική και λεκτική βία

-Κοινωνικό αποκλεισμό

-Σεξουαλική παρενόχληση

-Ηλεκτρονικό εκφοβισμό

-Υποκίνηση και προτροπή άλλων σε βία εναντίον του θύματος – στόχου

Yolanda – Το γλυπτό της Μίριαμ Λενκ κατά του body shaming

Bullying και βάρος

Τα υπέρβαρα, αλλά ακόμη και τα λιποβαρή παιδιά και έφηβοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκφοβισμού. Το μαρτύριο που συμβαίνει δεν προέρχεται μόνο από τα «κακά παιδιά» στο σχολείο. Μπορεί να είναι από φίλους, προπονητές, όσο και πειράγματα από μέλη της οικογένειας.

Πριν από χρόνια, κάποιος θα μπορούσε να ξεφύγει από τον εκφοβισμό πηγαίνοντας στο σπίτι, κάνοντας παρέα με φίλους, συμμετέχοντας σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Σήμερα, οι μαθητές εξακολουθούν να έχουν όλους αυτούς τους τρόπους για να ξεφύγουν από τον εκφοβισμό. Ωστόσο, υπάρχουν τώρα τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και οι περίφημες πλατφόρμες των μέσων δικτύωσης. Εκεί μπορεί να καταφύγει κάποιος και να στοχεύσει ανώνυμα – και επώνυμα στις περιπτώσεις εκείνες που ο εκφοβιστής καυχιέται για την αλαζονεία και την άποψή του – επί 24ώρου βάσεως το θύμα του για μέρες, μήνες ή και χρόνια, ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της εμμονής του.

Μεταξύ των υπέρβαρων παιδιών του δημοτικού το 30 τοις εκατό των κοριτσιών και το 24 τοις εκατό των αγοριών δέχονται καθημερινό εκφοβισμό, πειράγματα ή και απόρριψη λόγω του σχήματος του σώματός τους. Οι αριθμοί διπλασιάζονται για τους υπέρβαρους μαθητές μέσης εκπαίδευσης, με το 63 τοις εκατό των κοριτσιών και το 58 τοις εκατό των αγοριών να αντιμετωπίζουν κάποια μορφή εκφοβισμού λόγω του βάρους και του μεγέθους τους.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X