Κοινωνία

Στρεπτόκοκκος: Άμεσα στο γιατρό εάν ο πυρετός συνεχίζει δύο 24ωρα μετά την αντιβίωση

Στρεπτόκοκκος: Άμεσα στο γιατρό εάν ο πυρετός συνεχίζει δύο 24ωρα μετά την αντιβίωση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στρεπτόκοκκος: Κρίσιμος είναι ο χρόνος αντίδρασης για την υγεία του παιδιού που έχει προσβληθεί από στρεπτόκοκκο. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται εύκολα μέσω σταγονιδίων σε μικρούς και μεγάλους ωστόσο τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στο μικρόβιο.

Για το λόγο αυτό απαιτείται άμεση κλινική εξέταση από τον παιδίατρο και strep – test, ενώ οι περισσότεροι γονείς μπερδεύονται γιατί όπως εξήγησε το μικρόβιο προσβάλει τις αμυγδαλές.

Στην περίπτωση που βγει θετικό το τεστ χορηγείται αντιβίωση για δέκα ημέρες και στη συντριπτική πλειοψηφία το μικρόβιο «σκοτώνεται».

Υπάρχει ωστόσο και ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος ο οποίος ενδέχεται όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες να αποβεί μοιραίος (πχ. εάν το άτομο που νοσεί είναι ανοσοκατεσταλμένο ή έχει κι άλλες ιώσεις).

Στην περίπτωση αυτή, ο παιδίατρος ζητά την προσοχή των γονιών σημειώνοντας πως εάν ένα παιδί έχει πάρει αντιβίωση ωστόσο ο πυρετός δύο 24ωρα μετά συνεχίζεται, τότε απαιτείται άμεσα η μεταφορά στο νοσοκομείο.

Ενώ σύμφωνα και με τον παιδίατρο-πνευμονολόγο και μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Νομού Θεσσαλονίκης, Δήμο Γίδαρη, τα περιστατικά είναι συνήθως ήπια και πολύ σπανιότερες οι διεισδυτικές λοιμώξεις που φέτος είναι ελαφρώς αυξημένες στην Ε.Ε., σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης, ότι τα σημάδια που προειδοποιούν για τον στρεπτόκοκκο, είναι:

Ο πυρετός

Η αμυγδαλίτιδα που χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσκαταποσία

Τα εξανθήματα στο σώμα

Όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, στα φαρμακεία μπορεί κανείς να βρει ένα rapid test στρεπτόκοκκου, που ονομάζεται strep test, το οποίο μπορεί να δώσει άμεσα αποτέλεσμα και κοστίζει περίπου 5 ευρώ.

Οι ειδικοί αναφέρουν, ωστόσο, πως αν το strep test βγει αρνητικό αλλά η κακή κλινική εικόνα παραμένει, τότε πρέπει να γίνει καλλιέργεια ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος για επιβεβαίωση του αποτελέσματος.

Για τα μέτρα προστασίας, ο κ. Γιδάρης επανέλαβε όσα έχει υποδείξει ο ΕΟΔΥ με βασικότερα το να αερίζονται καλά οι χώροι και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Στρεπτόκοκκος: Πώς κάνουμε το strep test

Το strep test ανιχνεύει στην ουσία αντιγόνα του στρεπτόκοκκου τύπου Α σε δείγματα στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος.

Με μία μεγάλη αποστειρωμένη μπατονέτα (η οποία περιέχεται στο κιτ) πρέπει κανείς να ακουμπήσει το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα και με αυτή να κάνει κυκλικές κινήσεις.

Στη συνέχεια τοποθετείτε την μπατονέτα σε ειδικό διάλυμα και όπως και στο test του κορονοϊού ρίχνετε σταγόνες στην ειδική μεμβράνη. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται μετά από 15 λεπτά. Φυσικά, κάθε κιτ διαθέτει τις σχετικές οδηγίες.

Χαρακτηριστικό οι πρησμένες αμυγδαλές

 

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο, βακτήριο για την ακρίβεια. Δεν είναι σαν τον SARS-Cov-2, που είναι ιός. Αυτό σημαίνει ότι είναι αυτόνομο, δηλαδή μπορεί να πολλαπλασιάζεται μόνο του και μπορεί να βρίσκεται σε επιφάνειες ή στο δέρμα μας χωρίς να εισέρχεται στον οργανισμό. Είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο, όλοι κάποια στιγμή το έχουμε περάσει. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την αμυγδαλίτιδα. Γι΄αυτό το λόγο οι γιατροί δίνουν αντιβίωση. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την οστρακιά και καμιά φορά δημιουργεί και κάποια προβλήματα στο δέρμα.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X