Ζάεφ: Ξέρουμε τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας – Ψηφίστε «ΝΑΙ»

Ζόραν Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ψήφισουν «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Στο παρελθόν η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν δυναμική, επαναστατική αλλά και εκρηκτική. Βλέπουμε πάλι πως είναι εκρηκτική η κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ και συνέχισε:

«Ως πρόεδρος της κυβέρνησης και έχοντας όλες τις πληροφορίες είμαι ανήσυχος για τη χώρα και έχω κάθε λόγο να είμαι ανήσυχος. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η χώρα είναι ασφαλής».

Ζάεφ: «Είμαστε Μακεδόνες»

«Με τη συμφωνία προστατεύσαμε τη μακεδονική μας ταυτότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ την Τετάρτη επισημαίνοντας πως «είμαστε Μακεδόνες, με το δικό μας έδαφος και τη μακεδονική γλώσσα. Με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της πΓΔΜ» ενώ αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα κάνοντας λόγο πως ανοίγει την πόρτα σε μια «Ευρωπαϊκή Μακεδονία».

Η ανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ

«Οι πολίτες πρέπει να είναι περήφανοι και ήρεμοι. Με τη Συμφωνία προστατεύσαμε την μακεδονική μας ταυτότητα. Είμαστε Μακεδόνες, με το δικό μας έδαφος και τη μακεδονική γλώσσα. Με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Μακεδονίας. Στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώνουμε τις φωνές μας για την Ευρωπαϊκή Μακεδονία, μπαίνουμε στην Ευρώπη ως ίσοι με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. #ExitZone».

Η αντιπολίτευση καλεί σε ψήφο κατά συνείδηση

Ο αρχηγός του κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα, επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με αυτήν αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ με τη συμφωνία, όπως είπε, αμφισβητείται επίσης η εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας.

Βροντερό «όχι» στον Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

O Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία. Ωστόσο σημείωσε ότι τον τελικό λόγο για τα εθνικά θέματα πρέπει να τον έχει ο λαός της χώρας. Και γι’ αυτό, ανέφερε, καλεί τους υποστηρικτές του κόμματός του και τους πολίτες να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα.

Εντός του VMRO-DPMNE είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα. Η εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος προέτρεπε σε αποχή από το δημοψήφισμα. Η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα. Και μάλιστα με θετική διάθεση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην πΓΔΜ έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και την Ελλάδα;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ