Ελλάδα

Αστυνομία: Ζήτημα… τιμής η σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα

Αστυνομία: Ζήτημα… τιμής η σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σημειώνεται, ότι το καλοκαίρι κλιμάκια της ΔΑΕΒ έφτασαν σε Ήπειρο και Θεσσαλία αναζητώντας στοιχεία για την παρουσία του Βασίλη Παλαιοκώστα στις συγκεκριμένες περιοχές. Προφανώς και δεν έφτασαν τυχαία οι έμπειροι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής σε Ήπειρο και Θεσσαλία, αναζητώντας τα ίχνη του διαβόητου δραπέτη.

Είχε προηγηθεί σειρά πληροφοριών που έφτασαν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ που ήθελαν τον Παλαιοκώστα μαζί με την σύντροφο του, ίσως και το παιδί του, να έχει εμφανιστεί τόσο στα Γιάννενα, όσο και σε ορεινά χωριά του Όρους Κόζιακα στα Τρίκαλα.

Άλλωστε, κατά το παρελθόν, εκεί ήταν τα «λημέρια» του και επίσης γνωρίζει το τόπο σαν την παλάμη του, καθώς πολλές φορές είχε βρει καταφύγιο στις απόκρημνες πλαγιές του Όρους, έπειτα από τις περιπετειώδεις καταδιώξεις από τα Αστυνομικά αποσπάσματα.

Μάλιστα μια από τις πληροφορίες είχε σταλεί στην ΔΑΕΒ από άλλη Υπηρεσία, που έχει ως αντικείμενο της την συλλογή πληροφοριών, ακόμα και για θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

Όταν πια διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες από τους Αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, άμεσα έφυγαν στα μέσα Αυγούστου δυο κλιμάκια της ΔΑΕΒ με προορισμό τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα αντίστοιχα.

Οι πάντα αθέατοι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή και με τρόπο διακριτικό όλα τα σημεία που θα μπορούσε να έχει βρει καταφύγιο στην καλοκαιρινή του βόλτα, ο διαβόητος δραπέτης.

Ο «Ρομπέν των φτωχών»

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο «Ρομπέν των φτωχών», όπως είναι το προσωνύμιο του Παλαιοκώστα, και αυτή την φορά είχε καταφέρει να περάσει «αόρατος» και αθόρυβα από τις περιοχές που φέρεται να επισκέφτηκε, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής να καταφέρουν να εντοπίσουν μόνο ενδείξεις, από την «καλοκαιρινή βόλτα του Παλαιοκώστα».

Άλλωστε, όσον αφορά στα Ιωάννινα, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν πληροφορίες για την παρουσία του διαβόητου δραπέτη στην περιοχή.

Συγκεκριμένα την εποχή που ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες για την αναζήτηση του άτυχου φοιτητή της γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, στην περιοχή βρίσκονταν και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, το οποίο έδρασε με πάσα μυστικότητα, καθώς υπήρχαν και τότε πληροφορίες για την παρουσία του Παλαιοκώστα σε σπίτι στην περιοχή και μάλιστα κοντά στο σημείο που είχε βρεθεί το πτώμα του άτυχου φοιτητή.

«Έλληνας φαντομάς»

Και σ’ αυτή την περίπτωση ο επονομαζόμενος και «Έλληνας φαντομάς», είχε καταφέρει να επιβεβαιώσει πλήρως το προσωνύμιο του «φαντομά» καθώς οι αστυνομικοί είχαν βρει μόνο ίχνη της παρουσίας του στα Ιωάννινα.

Άλλωστε κατά καιρούς έχουν δει το φως δημοσιότητας πληροφορίες που ήθελαν τον διαβόητο δραπέτη να έχει διαφύγει από την Ελλάδα και να ζει μια ήσυχη ζωή με την σύντροφο του και το παιδί του, κάπου στα Βαλκάνια, ακόμα και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Ακόμα και αυτές οι πληροφορίες είχαν ερευνηθεί διεξοδικά από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, χωρίς όμως κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Ζήτημα τιμής

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, στην Αντιτρομοκρατική θεωρούν ζήτημα τιμής και προτεραιότητας τον εντοπισμό και την σύλληψη του διαβόητου δραπέτη, καθώς φέρεται ως ο άνθρωπος που έστειλε την φονική βόμβα στον τότε Υπουργό Δημ. Τάξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υπασπιστής του Γιώργος Βασιλάκης. Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Ιουνίου του 2010.

Έκτοτε για τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη επίσης είναι θέμα τιμής και απόδοσης Δικαιοσύνης η σύλληψη του διαβόητου δραπέτη, καθώς φέρεται ως ο άνθρωπος που έκοψε το νήμα της ζωής του στενού του συνεργάτη και επιστήθιου φίλου του Γ. Βασιλάκη, με την αποστολή της φονικής βόμβας στο πολυώροφο κτίριο της Λ. Κατεχάκη.

Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επισκεφτεί την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και να ζητήσει να μετατραπεί σε κορυφαία προτεραιότητα της ΔΑΕΒ, ο εντοπισμός και η σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Άλλωστε, διαχρονικά ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί την Αντιτρομοκρατική ως μια από τις κορυφαίες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και περιβάλλει τα στελέχη της με απόλυτη εμπιστοσύνη, όσον αφορά στις ερευνητικές του ικανότητες και την αποτελεσματικότητας τους.

Ποιος είναι

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας (γενν. 17 Μαΐου 1966) έδρασε για χρόνια μαζί με τον αδερφό του, Νίκο Παλαιοκώστα, πραγματοποιώντας ληστείες κοσμηματοπωλείων, τραπεζών καθώς και απαγωγές.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας βρίσκεται στις λίστες με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς της Ιντερπόλ, και είναι επικηρυγμένος για 1.000.000 ευρώ, ποσό πολύ μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο καταζητούμενο στη λίστα αυτή, ακόμα και από αυτούς που κατηγορούνται για δολοφονίες.

Τα αδέρφια Παλαιοκώστα άρχισαν τις κλοπές από νεαρή ηλικία, κλέβοντας -στην αρχή – ηλεκτρικές συσκευές. Τη δεκαετία του 1980 γνωρίζουν τον διαβόητο ληστή Κώστα Σαμαρά και «συνεργάζονται» μαζί του, ληστεύοντας κυρίως τράπεζες.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας συνελήφθη τον Απρίλιο του 1990 όταν αποπειράθηκε να βγάλει τον αδερφό του, Νίκο, από τις φυλακές των Τρικάλων. Φυλακίστηκε στις φυλακές της Χαλκίδας από όπου δραπέτευσε τον Ιανουάριο του 1991 με ένα σκοινί από δεμένα σεντόνια που το χρησιμοποίησε για να σκαρφαλώσει τον τοίχο της φυλακής.

Τον Ιούνιο του 1992 τα αδέρφια Παλαιοκώστα μαζί με τον Κώστα Σαμαρά, λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές, στην κυριολεξία μέσα από τα χέρια των αστυνομικών, αφού το αστυνομικό τμήμα βρισκόταν σχεδόν δίπλα στην τράπεζα. Αυτή η ληστεία παραμένει η μεγαλύτερη σε λεία ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.

Το 1995, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, η ομάδα των Παλαιοκώστα, απήγαγε από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Ζήτησαν 260.000.000 δρχ. για να τον απελευθερώσουν. Πέρασαν τρία χρόνια στα βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας τους, στα ορεινά της Πύλης Τρικάλων, με την Αστυνομία να τους καταδιώκει συνεχώς. Συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα το 1999 ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση.

Το 2003 ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ενώ βρισκόταν στις φυλακές της Κέρκυρας, οι φύλακες βρήκαν στο κελί του ένα λεπτομερές σχέδιο απόδρασης για αυτό και τον μετέφεραν στις φυλακές του Κορυδαλλού. Εκεί, μπήκε στο ίδιο κελί και έγιναν φίλοι με τον άλλο διαβόητο εγκληματία, τον Αλβανό Αλκέτ Ριζάι.

Τον Ιούνιο του 2006, οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι απέδρασαν με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Δύο χρόνια αργότερα (Ιούνιος 2008), ο Βασίλης Παλαιοκώστας απήγαγε τον βιομήχανο αλουμινίου Γιώργο Μυλωνά, και πήρε λύτρα 12.000.000 ευρώ. Ήταν ήδη 791 μέρες δραπέτης και αφού ο Μυλωνάς αφέθηκε ελεύθερος, οι περιγραφές του, στους αστυνομικούς για τους απαγωγείς, τους οδήγησαν στη σύλληψη του Παλαιοκώστα.
Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009 – μια μέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του – ο Βασίλης Παλαιοκώστας ξανα- δραπετεύει από τις φυλακές Κορυδαλλού – και πάλι με τον Αλκέτ Ριζάι και πάλι με ελικόπτερο, μια απόδραση που τον έκανε γνωστό σχεδόν παγκόσμια.

Εις βάρος του εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και έχουν εκδοθεί εντάλματα προσωρινής κράτησης και εντάλματα σύλληψης που συνεχώς επικαιροποιούνται. Συγκεκριμένα, εκρεμμεί το «Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης» που εκδόθηκε το 2009 για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης του 2004, και οι αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Α΄ βαθμού με την οποία καθορίστηκε ποινή φυλάκισης 25 ετών (από την οποία εκκρεμούν τα 18 χρόνια ακόμη) με βάση τις καταδικαστικές αποφάσεις 33 ελληνικών δικαστηρίων που τον καταδίκασαν για τα αδικήματα της αρπαγής, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστείας από κοινού, σύστασης συμμορίας, κλοπής κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία, παράνομη κατοχή όπλου και υπεξαγωγή εγγράφου.

Το BBC το 2014 είχε αφιέρωμα στο “BBC News Magazine profile”, για τον Βασίλη Παλαιοκώστα με τίτλο “The Uncatchable” («Ο άπιαστος»).

Πηγή: el.wikipedia.org

Κορονοϊός: Οι 815 θάνατοι από την αρχή του lockdown οδηγούν σε παράταση των μέτρων

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X