Αναλύσεις

Παγωμάρα στο στρατόπεδο Μέρκελ για το χαμηλό ποσοστό, τρίτο το AfD – Δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση το SPD

Παγωμάρα στο στρατόπεδο Μέρκελ για το χαμηλό ποσοστό, τρίτο το AfD – Δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση το SPD
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δυσάρεστη έκπληξη για την Ελλάδα και την Ευρώπη τα δεδομένα που προέκυψαν από τη γερμανική κάλπη, με την είσοδο μετά από εναν αιώνα των εθνικιστών στη γερμανική Βουλή.

Mε απώλειες αλλά στην πρώτη θέση η Μέρκελ δεύτεροι με τη χειρότερη επίδοση στη μεταπολεμική ιστορία τους (20%) οι Σοσιαλδημοκράτες ενώ την τρίτη θέση  με 13,5% κατακτά το ξενοφοβικό AfD.

Στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας το ζητούμενο των πολιτικών ήταν τα διαρκή μηνύματα να γυρίσουν την πλάτη στην αποχή και την απάθεια, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την άκρα δεξιά, η οποία αναμένεται να επιστρέψει στο κοινοβούλιο μετά από απουσία μισού αιώνα, επισκιάζοντας την αναμενόμενη νίκη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη για τους Σοσιαλδημοκράτες, που βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό κερδίζοντας μόλις το 20% των ψήφων. Πρόκειται για πτώση 5,7 μονάδων σε σχέση με το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάρτιν Σουλτς φερόταν να αποχωρεί κάτι το οποίο διέψευσαν κύκλοι του επιτελείου του στο Βερολίνο, λέγοντας μαζι στις νίκες μαζί και την ηττα. Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε πικρή τη σημερινή ημέρα δεν καταφέραμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για τη δημοκρατία, θα δώσουμε μάχες κατά της ακροδεξιάς

Το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ – οι Χριστιανοδημοκράτες της (CDU) και οι σύμμαχοί τους στη Βαυαρία, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) – κέρδισαν το 32,5% των ψήφων, καθιστώντας τους μακράν το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό σώμα.

Οι πλησιέστεροι αντίπαλοί τους, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), υποχώρησαν στο 20,0% – ένα νέο μεταπολεμικό χαμηλό. Η άκρα δεξιά  για τη Γερμανία (AfD)  στην τρίτη θέση και εισέρχεται στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά με 13,5%.

Η Μέρκελ, η κραταιά ηγέτης στην Ευρώπη,  φτάνει τον Helmut Kohl, τον μέντορά της που συνένωσε τη Γερμανία, και τον Konrad Adenauer, ο οποίος οδήγησε την αναγέννηση της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήταν οι μόνοι μεταπολεμικοί καγκελάριοι που κέρδισαν τέσσερις εθνικές εκλογές.

Η Μέρκελ πρέπει τώρα να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού – μια επίπονη διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, καθώς όλοι οι δυνητικοί εταίροι δεν είναι σίγουροι αν θέλουν πραγματικά να μοιραστούν την εξουσία μαζί της.

Με τα έως τώρα δεδομένα τα exit poll δείχνουν τέταρτη θητεία για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ .

Με βάση τα exit poll το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ CDU, καταλαμβάνει 32,5%.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD το 20 % ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία  AfD καταλαμβάνει 13,5%.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέχουν 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll, το κόμμα της Μέρκελ παρουσιάζει απώλειες 9 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Το SPD εμφανίζει μείωση 5,5%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο 8,8 ποσοστιαίων μονάδων, εμφανίζει το ακροδεξιό κόμα AfD.

Πλέον το ακροδεξιό κόμμα όπως σημειώνει η DW είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το CDU δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Το SPD αποκλείει συμμετοχή σε συνασπισμό, θα περάσει στην αντιπολίτευση

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X