Θέμα

Economist: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Economist: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να το διαψεύδει (εκλογές έρχονται δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά), ωστόσο το όνομά του  έχει ακουστεί στα παρασκήνια των Βρυξελλών ως ένας από τους υποψήφιους που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κορυφή της Κομισιόν.

Ομως, εκτός από τα παρασκήνια για πρώτη φορά αναφέρεται δημοσίως το ενδεχόμενο αυτό από ένα διεθνές Μέσο Ενημέρωσης και συγκεκριμένα τον Economist.

Όπως γράφει το περιοδικό στο σημερινό του τεύχος, «Η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο εάν ο υποψήφιος που προτείνουν οι ηγέτες δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο. Αν όχι η Φον ντερ Λάιεν, τότε ποιος; Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα δημοσιοποιήσει σύντομα μια έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας που είναι πιθανό να συμβαδίζει με το ομοσπονδιακό όραμα του Μακρόν και θα εντυπωσιάσει τους ευρωβουλευτές που ψάχνουν για μια ισχυρή φυσιογνωμία. Όμως είναι 76 ετών και δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

Άλλοι της Κεντροδεξιάς, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αντιμετώπιζαν ανάλογα ερωτήματα με εκείνα που αντιμετωπίζει η απερχόμενη πρόεδρος. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Αλλά ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα».

Είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που ένα δημοσίευμα αποκαλύπτει πως το όνομα του Έλληνα πρωθυπουργού συζητείται παρασκηνιακά για το ανώτατο αξίωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Για μένα δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ερωτηθείς εάν ενδιαφέρεται για κάποια ευρωπαϊκή θέση. «Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα», πρόσθεσε, «μπορεί να είναι σε έναν βαθμό κολακευτική, δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Έλληνα πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα, δεν με αφορά όμως».

Ποιο είναι το όνομα έκπληξη που ανέφερε το Politico;

Το Politico σε χθεσινό του δημοσίευμα έκανε λόγο για 6+1 υποψήφιους που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Μάριο Ντράγκι, η Ρομπέρτα Μέτσολα, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Κλάους Γιοχάνις, ο Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Τιερί Μπρετόν και ένα όνομα έκπληξη. Μπορεί να εννοεί, άραγε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X