Facebook Twitter Viber Messenger WhatsApp E-mail |
Αφορμή για την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ στάθηκε η εβδομάδα ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού ως προς την μείωση του διατροφικού αλατιού σε παγκόσμιο επίπεδο, την οποία διανύουμε αυτές τις μέρες (8-14 Μαρτίου).
Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το αλάτι
Φέτος, η περίοδος 8-14 Μαρτίου αποτελεί εβδομάδα ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού ως προς τη μείωση αλατιού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Παράλληλα επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας όπως καρκίνο στομάχου, προβλήματα στους νεφρούς και τα οστά.
Προσοχή! Ποιος κίνδυνος υπάρχει για τις πατάτες που «πρασινίζουν»;
Δυστυχώς, σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (δηλ. ημερήσια πρόσληψη μικρότερη από 5γ αλατιού συνολικά από όλες τις τροφές, για τους ενήλικες), ενώ φαίνεται να αγνοούν και τη σημασία του «κρυμμένου» αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Το κεντρικό μήνυμα της φετινής εβδομάδας ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ως προς το αλάτι είναι “Περισσότερη γεύση, λιγότερο αλάτι”. Η παγκόσμια πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου κοινωνικοποίησης και διατροφής μας. Λόγω των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και μαγειρεύουμε περισσότερο αντί να καταναλώνουμε έτοιμο φαγητό σε χώρους μαζικής εστίασης. Αυτή η περίοδος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί στη κουζίνα με νέες συνταγές και γεύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει τον οδηγό αντικατάστασης αλατιού με μαγειρικά βότανα (μυρωδικά) που είχε συνταχθεί σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.
Συγκεκριμένα σε σαλάτες και κοινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, το αλάτι (όλο ή μέρος αυτού) μπορεί να αντικατασταθεί τόσο με φρέσκα μαγειρικά βότανα από ντόπιους παραγωγούς όσο και με αποξηραμένα μυρωδικά, για ενίσχυση της γεύσης.
Ενόψει της επικείμενης νηστείας του Πάσχα, το αλάτι (είτε είναι θαλασσινό είτε ορυκτό π.χ. Ιμαλαΐων) θα μπορούσε να αντικατασταθεί για παράδειγμα:
- στα λαδερά φαγητά με δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, κρόκο Κοζάνης ή ρίγανη
- στα όσπρια όπως στις φακές με δάφνη, μαϊντανό, ρίγανη ή κρόκο Κοζάνης
Οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές. Οι συνδυασμοί μυρωδικών και καρυκευμάτων στα φαγητά είναι πολλοί και οι καταναλωτές, εκτός από τις προτάσεις των Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μπορούν να πειραματιστούν και με άλλα αρτύματα όπως το πιπέρι, την πιπερόριζα, το μοσχοκάρυδο κτλ. Τα μαγειρικά βότανα της Χώρας μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεύσεις και αρώματα.
Οι προδιαγραφές
Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ συντονίζει τις εθνικές θέσεις για τις προδιαγραφές των μαγειρικών βοτάνων και των καρυκευμάτων/μπαχαρικών σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο των εργασιών του Codex Alimentarius, προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα αυτών των αρτυμάτων, την ασφάλειά τους και συνεπώς την υγεία των καταναλωτών, καθώς και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Στην προσπάθεια αυτή, ο ΕΦΕΤ μέσω του Εθνικού Σημείου Επαφής του Codex, διαβουλεύεται με τις αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες της Χώρας και συνεπικουρικά από ομάδα εργασίας επιστημόνων από τον ΕΦΕΤ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΟ/ΔΗΜΗΤΡΑ, τη βιομηχανία και τους παραγωγικούς κλάδους (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Μυρεψός ΑΜΚΕ) και την ακαδημαϊκή κοινότητα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Αδυνάτισμα: Τελικά τι είναι οι «καταραμένοι» υδατάνθρακες; Ποιες τροφές να μην φοβάσαι
Αυτή την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη μείωση αλατιού, ας γιορτάσουμε τη μαγειρική στο σπίτι – τα γεύματα που διαμορφώνουν τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες μας, τα γεύματα με τα οποία μεγαλώσαμε και τις συνταγές που δοκιμάσαμε και αγαπήσαμε. Όλα με περισσότερη γεύση αλλά λιγότερο αλάτι!
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ έχει εγκρίνει τη “Στρατηγική Μείωσης Αλατιού 2016-2020”, η οποία περιλαμβάνει 4 βασικούς πυλώνες:
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Eurostat/ Πληθωρισμός τροφίμων: Δεύτερος υψηλότερος στην ΕΕ η Ελλάδα -Σταθερά πίσω από την Μάλτα για 6 μήνες
ΕΚΤ: Δήλωση-βόμβα για τα επιτόκια
«Εξοικονομώ 2023»: Παρατείνεται η προθεσμία -Τα SOS και οι παγίδες
Παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής: Νέα έκθεση αποκαλύπτει πόσο θα αυξηθεί έως το 2050
Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης 18 Μάϊου για το Εμβόλιο κατά του AIDS
Σαν σήμερα 18 Μαΐου
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τα Μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν -Η είσοδος θα είναι ελεύθερη
Ολες οι Ειδήσεις
- Eurostat/ Πληθωρισμός τροφίμων: Δεύτερος υψηλότερος στην ΕΕ η Ελλάδα -Σταθερά πίσω από την Μάλτα για 6 μήνες
- ΕΚΤ: Δήλωση-βόμβα για τα επιτόκια
- «Εξοικονομώ 2023»: Παρατείνεται η προθεσμία -Τα SOS και οι παγίδες
- Παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής: Νέα έκθεση αποκαλύπτει πόσο θα αυξηθεί έως το 2050
- Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης 18 Μάϊου για το Εμβόλιο κατά του AIDS
- Σαν σήμερα 18 Μαΐου
- Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τα Μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν -Η είσοδος θα είναι ελεύθερη
- Εορτολόγιο: Σήμερα 18 Μαΐου
- Σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου μόνο δύο χώρες θα επιβιώσουν
- «Ευαγγελισμός» – Conference League: Σκληρή απάντηση Παπανικολάου σε Αδωνι – «Λέει ψέματα, να τον μαζέψει ο Μητσοτάκης»