Αναλύσεις

Τα μυστήρια των Αθηνών με το αφορολόγητο και οι εκλογές…

Τα μυστήρια των Αθηνών με το αφορολόγητο και οι εκλογές…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να είναι ένα από τα σύγχρονα μυστήρια την Αθηνών. Εφημερίδες, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες και τηλεοράσεις βουίζουν ότι το ΔΝΤ έθεσε θέμα περικοπής του αφορολόγητου από το 2019.

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών τόσο ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και οι συνεργάτες του, λένε πως δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

Την ίδια απάντηση έδωσαν και από τις Βρυξέλλες όταν ο eretikos.gr έθεσε το ερώτημα. Το ΔΝΤ δεν έθεσε θέμα μείωσης του αφορολογήτου από το 2019.

Αν, προχωρήσουμε λίγο πιο κάτω το συλλογισμό και τα ερωτήματα και αναρωτηθούμε αν θα το θέσει, η απάντηση είναι δεν αποκλείεται.

Και η εξήγηση είναι πως η στάση του θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς και από το ρυθμό ανάπτυξης, που θα δείχνει ότι πετυχαίνει η ελληνική οικονομία.

Αν η πορεία των δημοσίων οικονομικών είναι μέσα στις προβλέψεις και η πορεία της ανάπτυξης κινείται κοντά στο 2,5%, όπως έχει προβλεφθεί, τότε το πιθανότερο είναι πως το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει να περικοπεί το αφορολόγητο ένα χρόνο νωρίτερα.

Αν, αντιθέτως, τα δημόσια οικονομικά στο τέλος Απριλίου και η ανάπτυξη βρίσκονται σε λάθος πορεία, τότε είναι σίγουρο πως το ΔΝΤ θα ζητήσει η μείωση του αφορολογήτου να εφαρμοστεί από το 2019.

Τι θα σημάνει αυτό;  Εκτός από τις οικονομικές συνέπειες, θα έχουμε και πολιτικές εξελίξεις και πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να αποφασίσει να πάμε σε εκλογές το Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο. Καθότι κανείς δεν θα μπορούσε να αντέξει μείωση συντάξεων από το 2019, μαζί με το “ψαλίδι”  στο αφορολόγητο και ταυτοχρόνως, ακύρωση των αντίμετρων, που θα ζητήσει το ΔΝΤ αν ο προϋπολογισμός δείχνει ότι εκτροχιάζεται.

Συνεπώς, αν δείτε τα δημόσια οικονομικά να εκτρέπονται, ο ρυθμός ανάπτυξης να “κουτσαίνει”  ετοιμαστείτε για εκλογές.

Για να φωτίσουμε λίγο περισσότερο την υπόθεση θα λέγαμε δύο πράγματα. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας  και των δημοσίων οικονομικών δεν είναι ρόδινη και είναι χειρότερη από εκείνη των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης.

Δεύτερον οι Ευρωπαίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να υπάρξουν αναταράξεις στην πορεία εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια. Ομως, θα είναι αυστηροί έως και σκληροί για την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων και των μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η οικονομία για να κινηθεί ταχύτερα η ανάπτυξη.

“Λυδία λίθος”  στο τελευταίο θα είναι το Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη, που θα συντάξουμε και θα παρουσιάσουμε στους δανειστές ως τον Ιούνιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X