Αναλύσεις

Αμερικανοί σε Ισραήλ: “Μην κάνεις εκείνο που θέλει η Χαμάς”

Αμερικανοί σε Ισραήλ: “Μην κάνεις εκείνο που θέλει η Χαμάς”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Marc Champion

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να βρεθεί χρόνος για να υπάρξει διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση ομήρων και, σύμφωνα με πληροφορίες, να σπεύσουν να τοποθετήσουν επιπλέον αντιπυραυλική άμυνα στις στρατιωτικές βάσεις της Αμερικής σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Χωρίς αμφιβολία, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα κάνει το χατήρι στον πιο σημαντικό σύμμαχό του – θα χρειαστούν άλλωστε μόνο λίγες ημέρες. Ο σημαντικότερος λόγος, ωστόσο, ώστε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να μη βιαστεί είναι να είναι βέβαιος ότι κάνει το σωστό για το Ισραήλ, για να μην αναφέρουμε τη δική του φήμη η οποία ήδη έχει πληγεί βαριά.

“Φως – σκότος” και συμβουλές

Ο Νετανιάχου επανέλαβε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει μια εισβολή για να “συντρίψει” τη Χαμάς. Παρέθεσε σημεία από τη Βίβλο και χαρακτήρισε το Ισραήλ ως δύναμη φωτός ενάντια στο σκότος, δεν αναφέρθηκε ωστόσο στα δεινά των αμάχων στη Γάζα, μια προσέγγιση η οποία είναι απίθανο να πείσει πολλούς στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει μια πιο έξυπνη, πιο αναλυτική συζήτηση η οποία διεξάγεται στα παρασκήνια, συμπεριλαμβανομένων κάποιων καλών συμβουλών από στενούς συμμάχους.

Το CNN αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στο Ισραήλ ισχυρούς Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους οι οποίοι εκφράζονται ενάντια σε μια γενική σαρωτική εισβολή. Λέγεται ότι υποστηρίζουν ότι το κόστος τέτοιων μαχών από σπίτι σε σπίτι θα μπορούσε να αποδειχθεί αβάσταχτο σε χαμένες ζωές Ισραηλινών και αμάχων Παλαιστινίων, για τη μοίρα περισσότερων από 200 ομήρων και για την πιθανότητα εμπλοκής του Ιράν και της λιβανικής πληρεξουσίου της Τεχεράνης, Χεζμπολάχ.

Ένας από τους συμβούλους ήταν διοικητής πεζοναυτών στη δεύτερη μάχη της Φαλούτζα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 13.500 στρατιώτες από τη μία πλευρά και, το πολύ, 4.000 αντάρτες οι οποίοι κρατούσαν την πόλη των περίπου 250.000 κατοίκων του Ιράκ. Η μάχη διήρκεσε έξι εβδομάδες και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 60 στρατιώτες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και έως και σε 800 αμάχους, συν πολλούς άλλους τραυματίες. Οι μάχες ήταν βάναυσες.

Η δύναμη του Ισραήλ θα είναι πολλές φορές μεγαλύτερη, αλλά το ίδιο ισχύει και για εκείνη της Χαμάς, η οποία σε αντίθεση με τις ομάδες ανταρτών στη Φαλούτζα είχε χρόνο και πόρους για να προετοιμάσει την άμυνά της, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου δικτύου σηράγγων (η Φαλούτζα είχε επίσης σήραγγες, αλλά πολύ λιγότερες). Η περιοχή την οποία το Ισραήλ έχει υποδείξει ως πεδίο μάχης ξεκίνησε με πληθυσμό περίπου 1,1 εκατομμυρίου κατοίκων.

Πρόκειται για τεράστιο στρατιωτικό στόχο. Χωρίς αμφιβολία, ένας ισραηλινός στρατός με υψηλό κίνητρο είναι εξοπλισμένος από κάθε άποψη για να το κάνει όσο λίγοι άλλοι μπορούν, ενώ υπάρχει ισχυρή εσωτερική απαίτηση για τον Νετανιάχου να λάβει αποφασιστική δράση μετά από την τεράστια αποτυχία πληροφοριών και ασφάλειας της 7ης Οκτωβρίου. Με τόσο πολλούς εφέδρους να έχουν κληθεί και την οικονομία σε αδιέξοδο, υπάρχει και οικονομικό κόστος στην αναμονή. Ωστόσο, αυτό το κόστος θα κλιμακωθεί δραματικά μόλις το Ισραήλ αρχίσει πραγματικά την επιχείρησή του, καθώς το κλισέ ότι οι πόλεμοι είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσουν παρά να τελειώσουν είναι επίσης αληθινό.

Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο έκπληξης να χαθεί, ενώ η Χαμάς – ήδη υπό έντονο αεροπορικό βομβαρδισμό – θα εξασθενεί με τον καιρό. Αξίζει λοιπόν να περιμένει κανείς να εφαρμόσει μια πλήρη στρατηγική όχι μόνο για να συντρίψει τη Χαμάς στρατιωτικά, αλλά ταυτόχρονα για να αποφύγει έναν ευρύτερο πόλεμο και να βγει από το πεδίο της μάχης με ένα σχέδιο και τη διεθνή υποστήριξη την οποία θα χρειαστεί το Ισραήλ για να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας νέας πραγματικότητας στη Γάζα. Αυτό είναι κάτι για το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι πιέζει.

“Μην κάνεις εκείνο που θέλει η Χαμάς”

Αυτό είναι απλώς η αναγνώριση του προφανούς, που ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει ακόμη δημόσια: δηλαδή ότι πρόκειται επίσης για μεγάλη πολιτική πρόκληση, επειδή το Ισραήλ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ζήσει με τη συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων οι οποίοι δεν είναι Χαμάς, καθώς και με τους Άραβες γείτονές του, όταν τελειώσουν οι μάχες.

Η Χαμάς, από όλα όσα έχει πει και κάνει, ελπίζει ξεκάθαρα σε μια μαζική ισραηλινή απάντηση η οποία θα βάλει φωτιά στην περιοχή και θα εκτρέψει τις δυνάμεις του Ισραήλ πολύ πέρα από τη μικροσκοπική λωρίδα γης την οποία η ίδια η ισλαμιστική οργάνωση διαχειρίστηκε επί χρόνια με άθλιο τρόπο. Έδειξε χωρίς αμφιβολία στις 7 Οκτωβρίου ότι παραμένει αφιερωμένη στην καταστροφή τόσο του Ισραήλ όσο και του εβραϊκού λαού. Πρέπει να τσακιστεί όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι απίθανο να είναι μια γρήγορη ή απλή υπόθεση.

Η λήψη του χρόνου ο οποίος απαιτείται για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων αμάχων από σημεία όπου μπορεί να πάθουν κακό – και προκειμένου να βεβαιωθεί κανείς ότι τους παρέχεται τροφή, νερό και καταφύγιο – έχει όχι μόνο διπλωματικό και ηθικό νόημα, αλλά και στρατιωτικό. Το ίδιο ισχύει και για την εξεύρεση χρόνου για περισσότερες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των ομήρων.

Το είδος της στρατηγικής το οποίο προτείνουν οι σύμβουλοι των ΗΠΑ – στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές και ενέργειες ειδικών δυνάμεων, που μοιάζει περισσότερο με τις τακτικές των ΗΠΑ για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος σε μια πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση για την ανακατάληψη μιας πόλης 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων – μπορεί να είναι ή να μην είναι η κατάλληλη για το Ισραήλ. Ωστόσο, οτιδήποτε θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους και τις παράπλευρες ζημιές, ενώ εξακολουθεί να επιτυγχάνει τον στόχο της ακρωτηριασμού της Χαμάς, αξίζει να ληφθεί υπόψη.

Σε τελική ανάλυση, εναπόκειται στο Ισραήλ και στους στρατηγούς του να αποφασίσουν πώς θα υπερασπιστούν τη χώρα τους και το Bloomberg News ανέφερε ότι μια αναβαθμονόμηση των επιλογών μπορεί ήδη να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, η συμβουλή στενών φίλων του Τελ Αβίβ να μην αφήσει τον θυμό -και συνεπώς τη Χαμάς- να αποφασίσει τον ρυθμό της απάντησης έχει λίγα μειονεκτήματα.

Ο Νετανιάχου σίγουρα γνωρίζει ότι ακόμη κι αν η σκληρή και άμεση δράση είναι δημοφιλής σήμερα, το κλίμα θα άλλαζε γρήγορα αν ο πόλεμος πήγαινε άσχημα. Ένα τέτοιο λάθος δεν θα συγχωρεθεί. Το πιθανό ανθρώπινο, στρατιωτικό και στρατηγικό κόστος μιας βιαστικής χερσαίας εισβολής είναι μεγάλο. Όπως έλεγε ο μεγάλος Κινέζος θεωρητικός της στρατιωτικής στρατηγικής Sun Tzu, “οι νικητές μαχητές πρώτα νικούν και μετά πηγαίνουν στον πόλεμο”.

Πηγή: Bloomberg

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X