Αναλύσεις

Φωτιές: Αποδείξεις κύριε Μητσοτάκη…

Φωτιές: Αποδείξεις κύριε Μητσοτάκη…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Της Ράνιας Τζίμα

Εάν για κάτι επαίρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό είναι η συνέπεια, η αποτελεσματικότητά του αλλά και η επιλογή του να πορεύεται στον δρόμο του «ορθού λόγου».

Στην πραγματικότητα όμως, με την εμφάνισή του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, επέλεξε να πατήσει σε δύο βάρκες.

Από τη μια, κατακεραύνωσε τα φαινόμενα των αυτόκλητων ακροδεξιών «σερίφηδων» που εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον μεταναστών στον Εβρο λέγοντας ότι ανάλογα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά από την επίσημη πολιτεία, την ώρα όμως που έσπειρε για τα καλά τον σπόρο επικίνδυνων θεωριών συνωμοσίας λέγοντας ότι η φωτιά στον Εβρο ξέσπασε από ανθρώπινο χέρι, σε δρόμους απ’ όπου περνούν μετανάστες, βάζοντας δε στην εξίσωση και τον ρόλο ΜΚΟ.

Των αναφορών δε του Πρωθυπουργού στη Βουλή, αυτούς τους δύο μήνες που η χώρα καίγεται, είχαν προηγηθεί πολλές δημόσιες αναφορές υπουργών αλλά και διαρροές ότι στη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στις πυρκαγιές εμπλέκεται και η ΕΥΠ, κάτι που αυστηρά θεσμικά παραπέμπει ευθέως σε υπόνοιες για δράση ξένων και εχθρικών προς τη χώρα παραγόντων. Δεν είναι δύσκολο λοιπόν για έναν πολιτικό να αντιληφθεί ότι οι αναφορές αυτές αποτελούν τροφή για τη διαστροφική σκέψη ακραίων ανθρώπων που κανείς δεν ξέρει από ένα σημείο και πέρα μέχρι πού μπορεί να φτάσουν.

Αν όντως οργανώσεις ή μεμονωμένα πρόσωπα οδήγησαν μετανάστες μέσα στο δάσος της Δαδιάς και εκείνοι είτε από αμέλεια είτε σκοπίμως έκαψαν την περιοχή, τότε αυτό θα έπρεπε η ΕΥΠ να το ξέρει πρώτη και να το έχει προλάβει. Η ΕΥΠ που να θυμίσουμε ότι με επιλογή του Πρωθυπουργού παραμένει στην ευθύνη του και μετά τις εκλογές.

Η ΕΥΠ που εδώ που τα λέμε, όπως όλα δείχνουν, ασχολήθηκε επί της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας μόνο με ό,τι δεν θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί. Αν η κυβέρνηση έχει αποδείξεις ότι μετανάστες εμπλέκονται στις φωτιές, τότε οφείλει να τις καταθέσει δημόσια και να ενημερωθούν και οι πολίτες και τα κόμματα, διαφορετικά απαιτείται μεγαλύτερη σύνεση στον τρόπο με τον οποίο διαχέονται αυτές οι σκέψεις στη δημόσια σφαίρα.

Οταν ο Πρωθυπουργός επιλέγει αυτόν τον δρόμο της δημόσιας τοποθέτησης, δεν ξέρω αν στη συνέχεια μπορεί να ψέγει τον Κυριάκο Βελόπουλο ότι γίνεται διακινητής θλιβερών fake news… Tο πρόβλημα είναι ότι τις ιδέες πως «λαθρομετανάστες καίνε τα δάση» τις ασπάζονται και πολίτες που δεν ανήκουν σε ένα ακραιφνές ακροδεξιό ακροατήριο, παρά το γεγονός δε πως δεν αντέχει σε καμία λογική η σκέψη ότι ένας υπήκοος Πακιστάν έρχεται να κάψει το έδαφος πάνω στο οποίο ο ίδιος εκείνη την ώρα αναζητεί καταφύγιο. Δυστυχώς στις εποχές που ζούμε οι θεωρίες συνωμοσίας όσο πιο τρελές είναι τόσο περισσότερο γίνονται πιστευτές…

Πηγή: tovima.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X