Αποδράσεις

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας -Ηρεμία και κατάνυξη

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας -Ηρεμία και κατάνυξη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θρησκευτική κατάνυξη προκαλεί η Μονή της Θεοτόκου που βρίσκεται στη περιοχή της Γκούρας στο όρος Ίταμος, σε ύψος 640 μ., ακριβώς πάνω από την Πύλη που είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Πύλης του Νομού Τρικάλων και είναι χτισμένη ανάμεσα στα βουνά Κόζιακας και Ίταμος σχηματίζοντας μια φυσική είσοδο προς την Πίνδο.

Απέχει από τα Τρίκαλα 22 χλμ. και από την Πύλη 3 χλμ. Από το μοναστήρι μπορεί να δει κάνεις όλο τον κάμπο των Τρικάλων και τα απέναντι βουνά των Αντιχασίων.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας μεταλαμβάνει τους πιστούς με δικό τους κουτάλι

Η Μονή, είναι ένα γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1743 με χρήματα από τον άρχοντα Δημάκη, από το χωριό Χαλίκι της περιοχής Ασπροπόταμου.

Το 1770, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, γνωστή με τη δημώδη ονομασία Ορλωφικά το μοναστήρι λεηλατήθηκε από τους Τούρκους, το 1823 κάηκε από τον Suldje Kordja και το 1854 καταστράφηκε ξανά.

Το 1864 ανακατασκευάστηκε μόνο για να αναφλεγεί και πάλι στις 11 Μαΐου 1878 από τους Τούρκους, επειδή χρησιμοποιήθηκε ως αντάρτικο οχυρό κατά τη σύντομη ελληνική εξέγερση στη Θεσσαλία εκείνη την χρονιά. Χτίστηκε και πάλι το 1893 από τον νεοδιορισμένο αρχηγό της μονής Μελέτιο Καρανίκα.

Το 1943 βομβαρδίστηκε και κάηκε από τους Γερμανούς και το 1960 η εκκλησία κατέρρευσε. Το 1961 οι μοναχές επανεγκαταστάθηκαν στο χώρο και έκτοτε ανθίζει. Ενώ παραμένει και σήμερα ένα μικρό και γραφικό μοναστήρι, που προκαλεί Θεία κατάνυξη, ενώ γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου.

Κορωνοϊός -Θεία Κοινωνία: Σάλος με τη δήλωση γνωστής λοιμωξιολόγου

Ο επισκέπτης φεύγει από εκεί με άριστες εντυπώσεις και σε αυτό συντελεί η φιλόξενη διάθεση των μοναχών, προς τους προσκυνητές.

Δείτε ακόμη:

Κορωνοϊός -Θεία Κοινωνία: Σάλος με τη δήλωση γνωστής λοιμωξιολόγου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X