Αρχαιολογία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο ελληνικούς ναούς σε ξεχασμένη πόλη ηλικίας 2.600 ετών

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο ελληνικούς ναούς σε ξεχασμένη πόλη ηλικίας 2.600 ετών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο ναούς σε μια σημαντική, αλλά ξεχασμένη αρχαιοελληνική πόλη που δεν είναι στην Ελλάδα, και που άλλαξε χέρια αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Μια πόλη της οποίας η ιστορία εκτείνεται περίπου 2.600 χρόνια πριν από σήμερα. Τα απομεινάρια των ναών αποκαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του σημερινού Paestum, ο οποίος βρίσκεται στη δυτική ακτή της νότιας Ιταλίας, στην επαρχία του Σαλέρνο στην περιοχή της Καμπανίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

 

Όταν η πόλη ήταν στις δόξες της ονομαζόταν Ποσειδωνία και ήταν ένας σημαντικός οικισμός στη Magna Graecia, (μεγάλης Ελλάδας). Αυτή ήταν η ονομασία που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για να αναφερθούν στις παράκτιες περιοχές της νότιας Ιταλίας που κατοικούνταν από ελληνόφωνους. Οι περιοχές αυτές είχαν κατοικηθεί εκτενώς από Έλληνες αποίκους, αρχής γενομένης από τον 8ο αιώνα π.Χ. περίπου.

Το Paestum πιστεύεται ότι ιδρύθηκε γύρω στο 600 π.Χ. από αποίκους οι οποίοι ξεκίνησαν από την Sybaris -την πολυπληθέστερη πόλη της Magna Graecia.

 

Η πόλη, που όπως είπαμε αρχικά ονομαζόταν Ποσειδωνία από τους Έλληνες, άκμασε για περίπου δύο αιώνες πριν κατακτηθεί από τους Λουκάνιους -μια ιταλική φυλή- γύρω στο 400 π.Χ. Ο οικισμός τέθηκε στη συνέχεια υπό ρωμαϊκή κυριαρχία το 273 π.Χ., οπότε και μετονομάστηκε σε Πέστουμ.

Η πόλη τελικά παρακμάζει και εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, αφού λεηλατήθηκε από μουσουλμάνους επιδρομείς τον 9ο αιώνα. Ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό πριν η τοποθεσία ανακαλυφθεί ξανά τον 18ο αιώνα.

 

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι διάσημος για τους τρεις εξαιρετικά καλά διατηρημένους αρχαίους ελληνικούς ναούς δωρικού ρυθμού. Ο δωρικός ρυθμός είναι ένας πρώιμος κλασικός αρχιτεκτονικός ρυθμός. Αυτοί οι σημαντικοί ναοί – αφιερωμένοι στις θεότητες Ήρα, Αθηνά και Ποσειδώνα, αντίστοιχα – χτίστηκαν όλοι μεταξύ του 550 π.Χ. και του 450 π.Χ. περίπου.

Οι  νέες ανακαλύψεις

Οι νεοαποκαλυφθέντες ναοί, οι οποίοι ήταν επίσης κατασκευασμένοι σε δωρικό ρυθμό, αποκαλύφθηκαν στη δυτική περιοχή του αρχαίου οικισμού, κοντά στα τείχη της πόλης και σε απόσταση μόλις λίγων εκατοντάδων μέτρων από τη θάλασσα.

 

Η τελευταία ανακάλυψη διευρύνει την κατανόησή μας για τον αρχαίο οικισμό, καθώς και για την εξέλιξη της δωρικής αρχιτεκτονικής στην Ποσειδωνία και τη Μεγάλη Ελλάδα γενικότερα, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού. Τα ευρήματα διευρύνουν σημαντικά τις γνώσεις μας για τη διάταξη της πόλης, για παράδειγμα.

Η Tiziana D’Angelo, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου του Paestum και της Velia, χαρακτήρισε τις ανακαλύψεις “εξαιρετικές” σε δελτίο τύπου, λέγοντας ότι παρέχουν νέα βασικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανασύσταση της αρχαίας ιστορίας της Ποσειδωνίας.

 

“Οι πρόσφατες ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν πόσο πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη στο Paestum όσον αφορά τις ανασκαφές, την έρευνα αλλά και την αξιοποίηση”, δήλωσε ο Gennaro Sangiuliano, ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X