Αρχαιολογία

Νησί της Κίρκης: Μυστήριο με κρυφό πέτρινο τείχος – Ήταν θαμμένο κάτω από αρχαίο χωριό

Νησί της Κίρκης: Μυστήριο με κρυφό πέτρινο τείχος – Ήταν θαμμένο κάτω από αρχαίο χωριό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα κρυφό σύστημα οχύρωσης κάτω από ένα χωριό της Εποχής του Χαλκού στην Ιταλία ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Γνωστός ως «χωριό των Φαραγκλιόνι», ο οικισμός βρίσκεται στην Ούστικα, ένα μικρό νησί στα βόρεια της Σικελίας. Το χωριό έχει έναν «τακτοποιημένο πολεοδομικό σχέδιο» που αποτελείται από στενούς δρόμους και καλύβες χτισμένες στο βόρειο άκρο του νησιού, σύμφωνα το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV).

 

Χρησιμοποιώντας όργανα, όπως ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος και την ηλεκτρική τομογραφία (απεικόνιση κάτω από την επιφάνεια), μια ομάδα αρχαιολόγων και γεωλόγων βρήκε τα απομεινάρια του θαμμένου τείχους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Journal of Applied Geophysics.

Ένα τμήμα του πέτρινου τείχους που χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του χωριού.
Ένα τμήμα του πέτρινου τείχους που χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του χωριού. Πηγή: INGV

Έχει μήκος 250 μέτρα

Το πέτρινο σύστημα οχύρωσης σε σχήμα τόξου, το οποίο οι ερευνητές περιέγραψαν ως ένα «ισχυρό τείχος», έχει μήκος 250 μέτρα και ύψος 4 έως 5 μέτρα, σύμφωνα με το INGV.

Στην τοποθεσία του χωριού έχουν γίνει πολλές ανασκαφές από την δεκαετία του 1970. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές εντόπισαν τις κρυμμένες οχυρώσεις.

 

«Χάρη στα όργανα, ήταν δυνατό να εντοπιστούν με ακρίβεια και με εντελώς μη επεμβατικό τρόπο τα βαθιά θεμέλια της [σ.σ. κατασκευής] που ήταν σε μήκος όσο το τείχος, που εκτελούσε τις λειτουργίες του πρώτου αμυντικού φράγματος», δήλωσε ο γεωφυσικός του INGV, Vincenzo Sapia.

«Η ανακάλυψή μας ανοίγει ένα νέο παράθυρο στην κατανόηση αυτού του αρχαίου χωριού, υποδηλώνοντας μια αμυντική πολυπλοκότητα που ξεπερνά τις προσδοκίες», δήλωσε στη δήλωση ο Franco Foresta Martin, διευθυντής του Εργαστηρίου του Μουσείου Επιστημών της Γης της Ούστικα, το οποίο συνεργάζεται με το INGV.

«Η γεωφυσική τεχνολογία μάς επιτρέπει… να αποκαλύψουμε κρυμμένα στρώματα της ιστορίας, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω έρευνες χωρίς την επεμβατική χρήση των ανασκαφών» κατέληξε.

 

Το νησί Ούστικα

Ορισμένοι συγγραφείς θεωρούν την Ούστικα ως το σπίτι της Κίρκης της Μάγισσας, που αναφέρεται στην Οδύσσεια και η οποία συνήθιζε να μεταμορφώνει τους επισκέπτες σε ζώα με τη χρήση μαγικών ποτών, καθώς γνώριζε πολλά για τα βότανα και τη φαρμακευτική τους επίδραση.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο μικρό νησί, με φιλόξενους κατοίκους. Είναι ένας παράδεισος για καταδύσεις και ψάρεμα, με εξαιρετικούς βυθούς, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θαλάσσια καταφύγια στη Μεσόγειο.  Το μαγικό νησί της Κίρκης βρίσκεται στο Τυρρηνικό Πέλαγος, σε απόσταση μόλις 67 χλμ. από το Παλέρμο.

 

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ονόμασαν το νησί «Ustica» (από το ustum = καμένο), ενώ οι Έλληνες το ονόμασαν «Οστεώδης», καθώς οι μισθοφόροι υποτίθεται ότι πέθαιναν εκεί από τη δίψα και την πείνα.

Ο πρώτος οικισμός στην Ούστικα αναφέρεται στην Παλαιολιθική εποχή, ενώ η αρχαιολογική έρευνα έχει φέρει στο φως ένα αρχαίο χριστιανικό χωριό. Τάφοι, σπηλιές και ναυάγια πλοίων δείχνουν ότι αρκετοί πληθυσμοί και πολιτισμοί είχαν περάσει από το συγκεκριμένο νησί, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων, Φοίνικων, Ρωμαίων και Τούρκων.

 

Το νησί είναι ηφαιστειογενές, όπως οι Αιολίδες νήσοι, και είχε δύο αρχαία ηφαίστεια που τώρα σχηματίζουν δύο μικρούς λόφους (Punta Maggiore, 244 m· Guardia dei Turchi, 238 m). Το νησί διαθέτει επίσης πολλές σπηλιές, ψηλούς βράχους και βραχώδεις ακτές.

 

Πηγή: foxreport.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X