Η Αθήνα δεν συζητά αλλαγές στην υπάρχουσα συμφωνία για το Σκοπιανό

Η συμφωνία που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ δεν αλλάζει ξεκαθαρίζουν από την κυβέρνηση σε όλους τους τόνους και πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άλλον συμβιβασμό, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ευοδωθούν.

Στο Μαξίμου βρίσκονται, εν αναμονή του τηλεφωνήματος Ζάεφ, χωρίς όμως να διατυπώνουν προβλέψεις για το πότε αυτό θα γίνει.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι τις προηγούμενες μέρες όλες οι επίσημες αναφορές της ελληνικής πλευράς προειδοποιούσαν πως για να κλείσει η διαπραγμάτευση πρέπει τα Σκόπια να πάρουν τη δύσκολη απόφαση για την erga omnes χρήση της ονομασίας, κάτι που δεν θεωρούνταν δεδομένο.

Η πλευρά της ΠΓΔΜ έθεσε θέμα αλλαγών για ορισμένες πτυχές της συμφωνίας που προσκρούουν σε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι αυτές δεν αφορούν μόνο το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων, δηλαδή τη συνταγματική αλλαγή του ονόματος και την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών, αλλά και νομοτεχνικά θέματα για άλλες πλευρές της συμφωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση την Παρασκευή διέρρευσε σε αυστηρούς τόνους ότι παρουσιάζεται εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να δείξει με απόλυτο τρόπο πως δεν μπαίνει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου για νέα συμφωνία ή έστω για αλλαγές σε αυτή που έχει διαμορφωθεί.

Στην Αθήνα δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει εφικτή η πολιτική επικύρωση από τους Πρωθυπουργούς της συμφωνίας, στην οποία προχώρησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Δείτε ακόμη:

ΝΔ για Σκοπιανό: «Ο Τσίπρας είναι μόνος του… η κατάσταση για τη ΝΔ είναι win-win»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ