Διάστημα

James Webb: Οι εκπληκτικές φωτογραφίες ενός αστεριού που εκρήγνυται

James Webb: Οι εκπληκτικές  φωτογραφίες ενός αστεριού που εκρήγνυται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η NASA γιορτάζει την περίοδο των Χριστουγέννων με φωτογραφίες από τα υπολείμματα ενός σουπερνόβα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Το αστέρι, που ονομάζεται Κασσιόπη Α (Cassiopeia A – Cas A), λάμπει έντονα σε απόσταση περίπου 11.000 ετών φωτός από τη Γη, κάνοντάς το να μοιάζει με στολίδι που ταιριάζει καλύτερα σε χριστουγεννιάτικο δέντρο, παρά στο διάστημα.

 

Οι εικόνες της NASA δείχνουν το εσωτερικό κέλυφος της σκόνης του άστρου, που μοιάζει με καπνό φωτιάς και με έντονες πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις.

«Η εικόνα του αστεριού “Cas A” είναι μέρος μιας συνεργασίας με τον Λευκό Οίκο για την ανάδειξη της “μαγείας, του θαύματος και της χαράς” της εορταστικής περιόδου», ανέφερε η NASA, προσθέτοντας ότι γιορτάζει τη νέα εικόνα από το τηλεσκόπιο Webb με την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

 

 

Η φωτογραφία από την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (NIRCam) του James Webb δείχνει μια πιο λεπτομερή άποψη του «Cas A», το οποίο εκπέμπει μια ορατή μοβ απόχρωση που μοιάζει με διαμάντια, αλλά στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει ιονισμένο αέριο.

Το «Cas A» εξερράγη πριν από περίπου 340 χρόνια αφήνοντας πίσω του «νημάτια που μοιάζουν με “μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού”», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Danny Milisavljevic του Πανεπιστημίου Purdue

 

«Είναι πραγματικά απίστευτο έπειτα από τόσα χρόνια μελέτης του Cas A να επιλύουμε τώρα αυτές τις λεπτομέρειες, οι οποίες μας παρέχουν μετασχηματιστικές πληροφορίες για το πώς εξερράγη αυτό το άστρο» πρόσθεσε.

Δείτε τις μοναδικές φωτογραφίες από το James Webb της Nasa:

Το «Πράσινο Τέρας»

Οι πρώτες φωτογραφίες του «Cas A» κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο και «αποκάλυψαν απίστευτες λεπτομέρειες που δεν είχαμε πρόσβαση παλαιότερα» ανέφερε τότε ο συν-ερευνητής του προγράμματος Tea Temim.

Η ομάδα έδωσε το παρατσούκλι «Πράσινο Τέρας» στο «Cas A»  λόγω ενός πράσινου βρόχου που εκτείνεται κατά μήκος της δεξιάς πλευράς της κεντρικής κοιλότητας του άστρου.

 

«Του δώσαμε το παρατσούκλι “Πράσινο Τέρας” προς τιμήν του πάρκου Fenway στη Βοστώνη. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα παρατηρήσετε ότι είναι γεμάτο με στίγματα που μοιάζουν με μίνι φυσαλίδες», δήλωσε ο Milisavljevic.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η NASA κατέγραψε μια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του άστρου, η οποία ήταν «προηγουμένως απρόσιτη σε αυτά τα μήκη κύματος», και δείχνει τις λεπτομέρειες των διαστελλόμενων τοιχωμάτων του άστρου που χτυπάνε στο αέριο που απέβαλε πριν εκραγεί.

 

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι υπάρχουν έως και ένα επτάκις εκατομμύριο αστέρια στο σύμπαν, με 100 δισεκατομμύρια αστέρια μόνο στον Γαλαξία μας, συμπεριλαμβανομένου του Ήλιου.  Η διάρκεια ζωής ενός άστρου ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, κυμαίνεται από μερικά εκατομμύρια έως τρισεκατομμύρια χρόνια, και στο τέλος της ζωής του, πριν επεκταθεί και τελικά εκραγεί σε ένα σύννεφο σκόνης, ο πυρήνας του αρχίζει να καταρρέει.

Ο πυρήνας του αρχίζει να εξαντλείται από υδρογόνο και μετατρέπεται σε ήλιο, το οποίο όχι μόνο καταρρέει τον πυρήνα, αλλά αυξάνει τη θερμοκρασία και την πίεση του άστρου, κάνοντάς το να φουσκώνει αργά.

 

Το άστρο θα συνεχίσει να διαστέλλεται μέχρι να γίνει ένα γιγάντιο άστρο και τελικά, τα εξωτερικά του στρώματα θα εκτοξευθούν, δημιουργώντας ένα διαστελλόμενο νέφος σκόνης και αερίου που ονομάζεται πλανητικό νεφέλωμα, σύμφωνα με τη NASA.

Το «Cas A» είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτού του γεγονότος, έχοντας αποβάλει το εξωτερικό του κέλυφος μέχρι να συγκρουστεί με το πλανητικό νεφέλωμα, προκαλώντας την έκρηξή του. Το Cas A είναι το νεότερο γνωστό απομεινάρι από ένα σουπερνόβα στον γαλαξία μας και, σύμφωνα με την NASA, παρατηρώντας το περιεχόμενο της σκόνης του θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς δημιουργούνται οι πλανήτες.

 

«Τα νέα δεδομένα από το James Webb μπορούν να μας ενημερώσουν για το τι είδους σκόνη παράγεται σε μια έκρηξη σουπερνόβα, πώς σχηματίζεται και πόση σκόνη επιβιώνει από το εχθρικό ταξίδι στο διαστρικό διάστημα», δήλωσε εκπρόσωπος της NASA στην Dailymail.com. Και συνέχισε: «Με τη σειρά τους, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να παρέχουν βασικές εισροές για προσομοιώσεις που προσπαθούν να αναπαραστήσουν τον σχηματισμό πλανητών (π.χ. μέγεθος και σύνθεση κόκκων)».

«Κατανοώντας τη διαδικασία της έκρηξης των άστρων, διαβάζουμε τη δική μας ιστορία προέλευσης. Θα περάσω το υπόλοιπο της καριέρας μου προσπαθώντας να καταλάβω τι υπάρχει σε αυτό το σύνολο δεδομένων» δήλωσε ο Milisavljevic τον περασμένο Απρίλιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X