Διάστημα

Συναρπαστικό! Η τεχνητή νοημοσύνη «διαβάζει» τα μυστήρια του διαστήματος (βίντεο)

Συναρπαστικό! Η τεχνητή νοημοσύνη «διαβάζει» τα μυστήρια του διαστήματος (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλάμψεις της μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία, εκείνες οι περιοδικές και πολύ ενεργητικές χαρακτηριστικές εκρήξεις έχουν ανακατασκευαστεί σε 3D για πρώτη φορά χάρη στην αποφασιστική βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το εγχείρημα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy, οφείλεται σε μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ αστροφυσικών και επιστημόνων υπολογιστών υπό την ηγεσία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, η οποία κατέστησε δυνατή την επίτευξη ενός πρωτοποριακού αποτελέσματος και στους δύο τομείς και που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αρχή μιας νέας τεχνολογίας: σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης,

Στην πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη και η φυσική σε συνδυασμό, μπορούν να αποκαλύψουν τα κατά τα άλλα αόρατα φαινόμενα.

Η τρισδιάστατη δομή της έκλαμψης δείχνει δύο φωτεινές, συμπαγείς δομές που βρίσκονται περίπου 75 εκατομμύρια χιλιόμετρα (το μισό της απόστασης μεταξύ Γης και Ήλιου) από το κέντρο της μαύρης τρύπας Τοξότης Α*, και βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται από το τηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter Array στη Χιλή μετά από μια  παρατήρηση 100 λεπτών που έγινε αμέσως μετά την έκρηξη που εντοπίστηκε στις 11 Απριλίου 2017.

«Αυτή είναι η πρώτη τρισδιάστατη ανακατασκευή αερίου που περιστρέφεται κοντά σε μια μαύρη τρύπα», λέει η Katherine Bouman, μια από τις συντάκτριες της μελέτης, με επικεφαλής τον Aviad Levis.

Το κύριο εμπόδιο που αποτελούσε η περιορισμένη οπτική γωνία της Γης ξεπεράστηκε χάρη στην παρατεταμένη παρατήρηση του περιστρεφόμενου αερίου, από τη θέση για παράδειγμα ενός φωτογράφου που αντί να κάνει κύκλους γύρω από το άτομο που θέλει να απαθανατίσει ζητεί από το αντικείμενο να περιστραφεί. το ίδιο.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, το πρόβλημα της τεράστιας απόστασης που μας χωρίζει από τη μαύρη τρύπα έχει επίσης λυθεί: οι ερευνητές κατάφεραν στην πραγματικότητα να λάβουν τρισδιάστατες εικόνες ξεκινώντας από τα τρεμάμενα pixels του τηλεσκοπίου Alma τo οποίo, παρόλο που είναι ένα από τα τα πιο ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια στον κόσμο, δεν μπορούν να δei το περιβάλλον του Τοξότη Α* με υψηλή ανάλυση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X