Διεθνή

Διάγγελμα Μπόρις Τζόνσον: Δεν θέλω εκλογές, ούτε εσείς θέλετε

Διάγγελμα Μπόρις Τζόνσον: Δεν θέλω εκλογές, ούτε εσείς θέλετε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Πριν από πέντε εβδομάδες σας μίλησα από αυτό το βήμα και είπα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περιμένει μέχρι την τελευταία ημέρα της λήξεις του Brexit – 31 Οκτωβρίου – για να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες του βρετανικού λαού», διεμήνυσε ο Μπόρις Τζόνσον .

«Είμαι υπερήφανος γιατί την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Sajid Javid πρόκειται να καθορίσει το πιο φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα δαπανών για περισσότερο από μια δεκαετία.

  • Θέλω να κάνω τους δρόμους μας ασφαλέστερους – γι ‘αυτό και προσλαμβάνουμε άλλους 20.000 αστυνομικούς.
  • Είπα ότι θέλω να βελτιώσω τις συνθήκες στα νοσοκομεία με την αναβάθμιση τους και να μειώσω τον χρόνο αναμονής στον εθνικό σύστημα υγείας.
  • Ενώ κάθε παιδί στη χώρα θέλω να έχει εξαιρετική παιδεία και γι ‘αυτό ανακοινώσαμε την περασμένη εβδομάδα ότι εξισορροπούμε τη χρηματοδότηση σε ολόκληρη τη χώρα και ξοδεύουμε πολύ περισσότερα τον επόμενο χρόνο και στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για να προωθήσουμε αυτή την ατζέντα χρειαζόμαστε μια ομιλία της Βασίλισσας τον Οκτώβριο.

Ενώ θα υπάρξει χρόνος για να συζητήσουμε το Brexit και άλλα θέματα. Άλλωστε φτάνουμε στο τέλος της προθεσμία για το Brexit.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι πιθανότητες μιας συμφωνίας αυξάνονται, πιστεύω, για τρεις λόγους:

  • Μπορούν να δουν ότι θέλουμε μια συμφωνία.
  • Μπορούν να δουν ότι έχουμε ένα σαφές όραμα για τις μελλοντικές μας σχέσεις με την ΕΕ – κάτι που ίσως δεν ήταν πάντα έτσι.
  • Και μπορούν να δουν ότι είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να φύγουμε χωρίς συμφωνία.

Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να μας κρατήσει πίσω σε αυτές τις συνομιλίες, και την αναβολή του Brexit για τις 31 Ιανουαρίου 2020, είναι οι βουλευτές που θα επιδιώξουν , να βρουν κάποιο τρόπο να ακυρώσουν και το δημοψήφισμα ή μπορεί να ψηφίσουν – με τον Jeremy Corbyn – για μια ακόμη άσκοπη καθυστέρηση.

Δεν νομίζω ότι θα το κάνουν. Ελπίζω ότι δεν θα το κάνουν. Αλλά αν το κάνουν, θα βγάλουν από το «κάδρο» το Ηνωμένο Βασίλειο και θα κάνουν τελείως αδύνατη οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Και έτσι λέω, για να δείξουμε στους φίλους μας στις Βρυξέλλες ότι είμαστε ενωμένοι στο σκοπό μας, οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν με την κυβέρνηση ενάντια στην άσκοπη καθυστέρηση του Corbyn.

Θέλω όλοι να γνωρίζουν – δεν υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες θα ζητήσω από τις Βρυξέλλες να καθυστερήσουν. Φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς ”αν” και χωρίς “αλλά”.»

Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε προσπάθεια να αναιρέσουμε τις υποσχέσεις μας ή να αντιστρέψουμε το δημοψήφισμα. Αφήστε τους διαπραγματευτές μας να προχωρήσουν στο έργο τους, χωρίς την δαμόκλειο σπαθί πάνω από τους λαιμούς τους.

Και χωρίς εκλογές, τις οποίες δεν θέλω και δεν θέλετε.

Ας προχωρήσουμε με την ανθρωπιστική ατζέντα – να καταπολεμήσουμε το έγκλημα, να βελτιώσουμε το NHS, να ενισχύσουμε τα σχολεία, να μειώσουμε το κόστος ζωής και να ξεκλειδώσουμε ταλέντο και ευκαιρίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με εκπαίδευση και τεχνολογία υποδομών.

Όλοι μαζί ας το κάνουμε – και ας πάρουμε Brexit στις 31 Οκτωβρίου!

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Χίος: Παρελθόν οι πολιτικοί γάμοι από το δημαρχείο

Τουρκία: Παίρνει κι άλλους S-400

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X