Διεθνή

ΔΝΤ: Φόβος για τσουνάμι χρεοκοπίας χωρών

ΔΝΤ: Φόβος για τσουνάμι χρεοκοπίας χωρών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνος χρεοκοπίας απειλεί πολλές χώρες εξαιτίας του πολύ υψηλού χρέους και της ισχυροποίησης του δολαρίου. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκόπιναθ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλό χρέος και αιτία για αυτό αποτελεί η ισχυροποίηση του δολαρίου που καθιστά πιο δύσκολες τις αποπληρωμές.

Υπογράμμισε ότι περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και περίπου 20 αναδυόμενες αγορές έχουν χρέος που διαπραγματεύεται σε προβληματικά επίπεδα. «Πιθανότατα θα δούμε περισσότερες χώρες να χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους», πρόσθεσε.
Το ράλι στις τιμές παγκοσμίως έχει ανοίξει έναν κύκλο επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια παγκοσμίως από τις κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής τη Federal Reserve, εξέλιξη η οποία έχει ενισχύσει σημαντικά το αμερικανικό νόμισμα.
Εν τω μεταξύ, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν συγκεντρώσει ένα υπέρογκο προβληματικό χρέος αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που απειλεί να προκαλέσει ένα ιστορικό τσουνάμι χρεοκοπιών.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X