Διεθνή

Ελληνοτουρκικά- «Θερμό επεισόδιο»: Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο

Ελληνοτουρκικά- «Θερμό επεισόδιο»: Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ελληνοτουρκικά: Στα ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου πλέει από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», το πλέον αναβαθμισμένο τεχνολογικά (7ης γενιάς) και τελευταίο στη σειρά από τα τέσσερα αντίστοιχα πλοία που έχει υπό την κατοχή της η Άγκυρα, με στόχο την πραγματοποίηση ερευνών στο θαλάσσιο χώρο.

Η παρουσία του στην περιοχή από χθες, δηλαδή δέκα μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε εξαγγελθεί αρχικά (σ.σ. αυτή της 9ης Αυγούστου) από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ ανατρέπει άρδην τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» απέπλευσε από το λιμάνι Tasuku (Τασουκου) της Τουρκίας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, κινούμενο σε απόσταση περίπου 15-20 μιλίων από το λιμάνι.

Οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει την έξοδο του ερευνητικού για τις 9 Αυγούστου. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης».

Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

Η πρώτη γεώτρηση του Abdulhamid Han, σύμφωνα με ένα σενάριο (που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος») , στο οποίο προσανατολίζεται η Άγκυρα δεν θα διενεργηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν θα κάνει δηλαδή αρχικά, γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη γεώτρηση, που θα έχει και δοκιμαστικό χαρακτήρα, θα γίνει στον κόλπο της Αττάλειας.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να σταλεί το γεωτρύπανο δυτικά της Κύπρου, σε περιοχή που έγινε η πρώτη γεώτρηση, τον Μάιο του 2019. Η γεώτρηση ήταν σε στόχο, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου, κοντά στον Ακάμα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η επιλογή αυτής της περιοχής συνδέεται με προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και χρόνια η Άγκυρα για επιβολή τετελεσμένων και γι’ αυτό κατέθεσε και εγγράφως τη θέση της σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται περαιτέρω ότι η Τουρκία παρανόμως ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ και Ε.Ε.) ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.».

Η ανάγνωση δε επί χάρτου του γεωγραφικού μήκους που προβάλλει η τουρκική πλευρά, δείχνει ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο.

Άν σε αυτό το σενάριο προχωρήσουν, πιθανόν και μετά μίας πρώτης γεώτρησης στον κόλπο της Αττάλειας, θα σημαίνει πως η Άγκυρα θα αμφισβητήσει για μία ακόμη φορά μία περιοχή κοντά στην Κύπρο, δυτικά, βορείως των αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 (δραστηριοποιείται η γαλλικό-ιταλική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ).

Ένα άλλο σενάριο είναι να πάει απευθείας το γεωτρύπανο σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο. Αυτό το ενδεχόμενο δεν επιβεβαιώνεται επί του παρόντος, αλλά είναι όπως φαίνεται στο τραπέζι και αναλόγως των δεδομένων και των πολιτικών συγκυριών, δεν αποκλείεται να επιλεγεί. Και η επιλογή θα γίνει είτε σε περιοχή, που «διεκδικεί» η Τουρκία ή θεωρείται ότι ανήκει στο κατοχικό καθεστώς. Η κατοχική Τουρκια σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, σε κάποια θαλασσοτεμάχια, ισχυρίζεται πως η τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ΤΡΑΟ, ενεργεί εκ μέρους του ψευδοκράτου

 DW: H Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε αποτίμηση των επισκέψεων που πραγματοποίησε σε Ελλάδα και Τουρκία η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προχωρά την Κυριακή η Deutsche Welle. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, επισημαίνει ότι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πως το Βερολίνο εκτιμά ως συνειδητή στρατηγική επιλογή της Τουρκίας -και όχι «σόου»- την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Ως εκ τούτου, ανάλογη είναι και η -διαφοροποιημένη σε σχέση με το παρελθόν- στάση της Γερμανίας έναντι των δύο χωρών.

Το τριήμερο ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα ήταν πιο πυκνό από ποτέ άλλοτε, όπως ανέφεραν στην DW έμπειροι διπλωμάτες και πολιτικοί ανταποκριτές που καλύπτουν εδώ και δεκαετίες αντίστοιχες γερμανικές αποστολές στο εξωτερικό. «Η Αναλένα Μπέρμποκ είναι διαφορετική, οι Πράσινοι είναι διαφορετικοί», ήταν λίγο πολύ το σχόλιο που ακουγόταν διαρκώς με κάθε ευκαιρία στο Pressroom.

Κι ενώ αρχικά όλοι ανέμεναν ότι εξαιτίας της κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας, κορυφαία θέματα στην ατζέντα των επαφών της Μπέρμποκ θα ήταν μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η απειλή επισιτιστικής κρίσης -με την Τουρκία να αναλαμβάνει ήδη ρόλο μεσάζονται στη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών- τελικά η ατζέντα πήρε άλλη τροπή: στο επίκεντρο των επαφών και στις δύο χώρες βρέθηκαν μαζί με το προσφυγικό και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα το ζήτημα της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επισημαίνει η DW.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X