Διεθνή

Έξαλλος ο Πούτιν με Ερντογάν – Ο εθνικιστικός χάρτης της Τουρκίας που τον εξόργισε

Έξαλλος ο Πούτιν με Ερντογάν – Ο εθνικιστικός χάρτης της Τουρκίας που τον εξόργισε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί «άδειασε» για τους μεγαλοϊδεατισμούς τους το Κρεμλίνο.

Σχολιάζοντας τον χάρτη που δώρισε ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος στον Τούρκο πρόεδρο στις 17 Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπενθύμισε πως το κέντρο του τουρανικού κόσμου, δηλαδή των συγγενών προς τους Τούρκους λαών, δεν βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά στο έδαφος της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι ο χάρτης περιλαμβάνει μεγάλο μέρος γειτονικών κρατών της Τουρκίας, αλλά και 20 περιοχές της σημερινής Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι «φυσιολογικό» για την Τουρκία να προωθεί την έννοια της παντουρκικής προσέγγισης, ωστόσο η απεικόνισή της σε χάρτη που παρουσιάστηκε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να είχε το κέντρο της στην περιοχή Αλτάι της Ρωσίας.

«Οι Τούρκοι εταίροι μας ενθαρρύνουν την ιδέα της τουρκικής ενότητας και είναι φυσιολογικό. Αλλά μπορώ μόνο να πω πως λυπάμαι που ο χάρτης δεν έχει ένα μεγάλο κόκκινο αστέρι που σηματοδοτεί το κέντρο του τουρκικού κόσμου. Βρίσκεται όχι στην Τουρκία, αλλά στη Ρωσία, στο Αλτάι, το οποίο είναι ένα ιερό μέρος για κάθε Τούρκο, καθώς από εκεί κατάγονται. Σας τα λέω αυτά ως τουρκολόγος», ανέφερε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1.

Εκτός από τμήματα των εδαφών της Ρωσίας στο νότο και τη Σιβηρία, ο χάρτης περιλάμβανε επίσης τις βαλκανικές χώρες, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και τμήματα της Κίνας, του Ιράν και της Μογγολίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X