Διεθνή

Κορονοϊός: «Μαύρη» πρόβλεψη για 100.000 νεκρούς στη Γερμανία – «Πνίγεται» η Βαυαρία

Κορονοϊός: «Μαύρη» πρόβλεψη για 100.000 νεκρούς στη Γερμανία – «Πνίγεται» η Βαυαρία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου η πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός και στη Γερμανία, όπου «ανοίγει» ξανά η συζήτηση για μέτρα και lockdown.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον κορονοϊό και η Γερμανία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η Γερμανία βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος προέβλεψε ακόμη και για 100.000 νεκρούς, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, ακόμη και lockdown! Και το νούμερο αυτό είναι «συντηρητική εκτίμηση»!

Μιλώντας στο podcast του δικτύου Βόρειας Γερμανίας NDR, ο Ντρόστεν τονίζει ότι «πρέπει να κλείσουν τα κενά του εμβολιασμού», με τον ιδανικό στόχο να είναι ένας πληθυσμός που θα έχει εμβολιαστεί πλήρως, με τρεις δόσεις. Επειδή ωστόσο, παραδέχεται, δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει σε κάτι τέτοιο, πρέπει βραχυπρόθεσμα να συζητηθούν και πάλι μέτρα «τα οποία πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας», όπως ο περιορισμός των επαφών.

«Περιμένω έναν χειμώνα πολύ απαιτητικό με νέα – και το λέω ήρεμα – μέτρα lockdown», τόνισε ο Γερμανός επιστήμονας και εκτίμησε ότι μέτρα όπως ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από εσωτερικούς χώρους και διάφορες δραστηριότητες δεν αρκούν πλέον για να ανακόψουν την πανδημία, εξαιτίας της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Δέλτα».

«Αν δεν αντιδράσουμε τώρα με αυστηρότερα μέτρα, με δεδομένη την εμπειρία της Βρετανίας, μπορεί να φθάσουμε και στους 100.000 νεκρούς», συνέχισε ο Ντρόστεν, για να τονίσει: «Και πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση».

Η Μέρκελ θέλει να τους… μαζέψει

Με τη Γερμανία να «πνίγεται» στα κρούσματα, η Άνγκλα Μέρκελ επιδιώκει διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να συντονιστούν οι πολιτικές κατά της πανδημίας, ενώ ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, επαναφέρει τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ, τα οποία είχαν καταργηθεί πριν από έναν μήνα. Την ίδια ώρα, η βαυαρική κυβέρνηση κηρύσσει το κρατίδιο σε «κατάσταση καταστροφής».

Σύμφωνα με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, πιθανότατα ήδη από την επόμενη εβδομάδα οι πολίτες θα έχουν και πάλι πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα δωρεάν τεστ εβδομαδιαίως, όπως ίσχυε και έως τις 11 Οκτωβρίου. «Πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο κάποιος να μην ελέγχεται για οικονομικούς λόγους», αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην απόφασή του, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται ακόμη ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να αναφέρουν την κατάσταση εμβολιασμού των ασθενών τους και τον αριθμό των εγκύων που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στη Βαυαρία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα (10.11.2021) ότι κηρύσσει το κρατίδιο εκ νέου σε «κατάσταση καταστροφής», λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού. Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο επιτρέπει συντονισμένη και δομημένη προσέγγιση από όλες τις αρχές, τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στον έλεγχο καταστροφής.

Σε «κατάσταση καταστροφής» βρισκόταν η Βαυαρία από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 4 Ιουνίου 2021. Σήμερα ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έφθασε στο 395,4, ενώ στην περιφέρεια Ρόταλ-Ιν ξεπέρασε το 1.100. Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα «η πανδημία να απειλεί τη ζωή και την υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρη τη Βαυαρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει πάντως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό» διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να ληφθούν ενιαία και συντονισμένα μέτρα.

Η ίδια, σημείωσε ο Ζάιμπερτ, βρίσκεται για αυτό σε στενή επαφή με όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και με εκπροσώπους της πιθανής μελλοντικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Δίκτυο RND η Μέρκελ φέρεται δυσαρεστημένη με τα σχέδια των τριών κομμάτων του συνασπισμού «φωτεινός σηματοδότης» (SPD, Πράσινοι, FDP) για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X